Ще наложат ли депутатите цензура в интернет?

 actualno.com
Ще наложат ли депутатите цензура в интернет?

Точно когато беше въведено извънредното положение заради коронавируса в България, ВМРО внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. Целта му, поне според вносителите, е да се бори с фалшивите новини. Припомняме,че с промените на Съвета за електронни медии (СЕМ) се вменява правомощието да регулира и интернет пространството, като следи сайтове и платформи за „дезинформация в интернет среда“. Регулаторът ще има и задължението да спира достъпа до сайтове, ако реши, че те са разпространявали фалшиви новини. Информацията няма непременно да е свързана с короновируса, а може да е от всякакъв характер, твърдят вносителите. За фалшиви се обявяват новини, под които няма име на автор и на сайта да липсва лице за контакт, което да се се занимава със спазването на новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR).

Проектът на практика превръща СЕМ не само в надзорен орган на радио-телевизионния пазар, но и в администратор на интернет пространството. Предвижда се всяка онлайн медия, която иска да излъчва политическа реклама, да се регистрира с декларация в СЕМ. В случай че изданието няма такава декларация, то също трябва да може да бъде спирано.

Българската стопанска камара(БСК) реагира днес остро срещу промените. В писмо до председателя на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов, подписано от председателя й ..


Ключови думи : българия, медиите, вмро, положение, бск, законопроекта, понятието, сайтове, сем, доведе, вносителите, интернет пространството, невярна информация, медийни услуги, дезинформация, фалшиви новини, дезинформацията, интернет среда

Виж оригиналната статия в actualno.comпоследни новини

Десетки хиляди демонстрираха в Германия срещу расизма и полицейското насилие

6 юни 2020 22:45:00 dariknews.bg
Десетки хиляди демонстрираха в Германия срещу расизма и полицейското насилие

Десетки хиляди демонстрираха днес в градове в Германия срещу расизма и полицейското насилие и в знак на солидарност с афроамериканеца Джордж Флойд, починал при ареста си от бял полицай в...