Шулц иска "Съединени европейски щати" до 2025 г.

 actualno.com
Шулц иска

Мартин Шулц - председателн на германската Социалдемократическа партия (СДП) и потенциален бъдещ управляващ партньор на канцлера Ангела Меркел, призова до 2025 г. да бъдат създадени "Съединени европейски щати".

Той изрази желание за по-обединена Европа на конгреса, който трябва да реши дали неговата лявоцентристка партия ще влезе в проучвателни преговори за формиране на ново коалиционно правителство с консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел.

"Искам европейски конституционен договор, който да създаде федерална Европа", каза бившият президент на Европейския парламент, който предложи писмена конвенция, включваща гражданското общество и гражданите. Договорът ще бъде представен на всички държави-членки за ратификация, а тези, които го отхвърлят, автоматично ще напуснат блока, предложи той в речта си в Берлин пред около 600 делегати. Шулц предложи целевата година да е 2025 г.

По неговите думи, само един по-обединен ЕС може да посрещне предизвикателства като борба с изменението на климата или управление на масовата миграция, принуждавайки интернет гиганти като Google и Facebook да зачитат гражданските права и големите компании на Стария континент да спрат да избягват данъци, предаде БГНЕС.

"Европа е нашата застраховка живот", каза Шулц. "Това е единственият шанс, който трябва да поддържаме с другите големи региони на света".

Той също така твърди, че една обединена общност може да спре напредъка на десните националисти. "Ако не променим курса, ако не укрепим Европа по много практичен и конкретен начин, тогава тези сили ще спечелят", предупреди политикът.


Ключови думи : европа, предложи, европейски, шулц

Виж оригиналната статия в actualno.com