Слабата реколта вдига цените на ябълките в ЕС

 news.ibox.bg
Слабата реколта вдига цените на ябълките в ЕС

Средната цена на ябълките в Европейския съюз се е повишила до 73 евроцента за килограм през септември, като по този начин е надхвърлила показателя за последните 5 години с 30%,

Причината за повишаването на цените е слабата тазгодишна реколта, след като студовете през пролетта поразиха овошките в много от държавите членки на ЕС, пише в доклад на Европейската комисия, цитиран от sinor.bg.

Най-големите производители на ябълки в общността са Полша, Италия, Франция и Германия, но поскъпването е в различно във всяка от тях. В Полша средният 5-годишен показател е надхвърлен с 47%, в Германия - с 53%, във Франция - с 33%, а в Италия - с едва 5%.

Различни са и цените на местните пазари - от 38 евроцента на килограм в Полша до 1,11 евро на килограм във Франция. Италия и Германия поддържат средно ниво от съответно 73 и 70 евроцента за килограм.

Износът на ябълки от ЕС се повишаваше стабилно до 2015 г., надхвърляйки 1,75 млн. тона. През 2016 г. обаче той намаля до близо 1,6 млн. тона. ЕС също така внася от плода, обикновено между април и юли.

Русия е най-големият вносител на ябълки в световен мащаб през периода 2011-2015 г., за който са последните данни. Германия обаче харчи най-много за вноса им. Други големи вносители са Великобритания, Беларус, Мексико и САЩ.

Най-много ябълки пък се консумират в Китай - общо 58% от цялото световно количество. Следват ЕС и САЩ.


Ключови думи : франция, германия, италия, цените, килограм, полша, ябълки, евроцента

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg