Случайно откритият 2500-годишен гръцки град

 www.peika.bg

Само на около 300 км от гръцката столица Атина, на върха на хълм в Тесаиля, по случайност са били намерени останките от изгубен град.

Още по темата

Остров Амулиани – Гърция в безгрижен режим

Пътувайте до Гърция чрез 7 ястия

11 факта за Гърция, които не знаете

Според откритите от археолози керамика и монети, основната част на селището датира отпреди 2500 години и се намира под земята.

Интересна е историята как специалистите попадат на тези очарователни находки. Докато изследват руините около село Влохос, археолози откриват останки от кули, стени и градски порти, принадлежащи към неоткриван досега град. С напредване на изследването, учените стигат до заключението, че седят на мястото на стар метрополис.

Там специалистите откриват градски площад и решетка от улици, които сами по себе си говорят, че това е бил доста голям град – над 40 хектара е площта му във вътрешността. Най-старите находки, намерени там, са от около 500 г. пр. н. е., но древният метрополис изглежда е достигнал разцвета си около 400-300 г. пр. н. е. След това жителите му го изоставят, като най-вероятната причина е римските завоевания в региона.  

Работата по значителната находка продължава с използването на радар, с чиято помощ археолозите ще могат да видят подземните останки и да ги разкопаят без да причинят щети.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!


Ключови думи : гърция, град

Виж оригиналната статия в www.peika.bg