София формира 40% от БВП на страната

 actualno.com
София формира 40% от БВП на страната

40% от Брутния вътрешен продукт на България се формира от столицата, заяви зам.-кметът на София с направление „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов.

"София има значителен дял в БВП на страната, 40% от него се формира в София. В града се генерира 2-2,5 пъти по-висок БВП на глава от населението. Ролята на София като икономически двигател на страната е изключително голяма", обяви той по време на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“.

Икономиката ни през 2016 година - с добър резултат, но не и с възходяща тенденция

Икономическият ръст на България през миналата година е малко по-слаб, отколкото през 2015 година. Това сочат данните на Националния ста...

Прочети повече

„Последните месеци и години се забелязва изключително ниска безработица, на практика под 3%, което е минимумът, който една икономика би могла да има“, посочи той и допълни, че в София има и много висок ръст на заплатите, спрямо средния за страната.

„Трудовата сила в града е най-големият актив, с който разполагаме. Това е едно от най-големите ни предимства спрямо всичко други райони на страната“, коментира Дончо Барбалов.

„В момента София е с най-високия рейтинг, който може да има, което е изключително добра новина и потвърждение на нашата стабилна финансова политика от последните години“, изтъкна зам.-кметът, цитиран от Фокус.

Икономиката ни расте с 3% на годишна база през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 3% на годишна база и е 21,7 млрд. лв. в номинално изр...

Прочети повече

„През последните години се наблюдава и все по-близка връзка между бизнеса и обучението, за да могат университетите да подготвят кадри, от които икономиката има нужда“, каза още той.


Ключови думи : изключително, софия, страната, последните, икономиката, бвп, 40%, формира

Виж оригиналната статия в actualno.com