Страховете, срещу които да се изправиш на път

 nasamnatam.bg
Страховете, срещу които да се изправиш на път

Много от хората, които не са запалени пътешественици, се въздържат от пътувания не защото не им е интересно или не искат, а защото ги е страх. Страх ги е от самолети, влакове, автобуси, завои, отвличане, убийства, заразни болести, изгубване в чужда държава, кражба или дори от това, че няма да има какво да ядат на новото място, защото са свикнали с друга храна?

Аз познавам много такива хора, но оправданието "не пътуваш, защото те е страх" не го приемам. Истината е, че те е страх, защото не пътуваш.

Ето няколко примера.

Страх от превозни средства

В повечето случаи човек не изпитва страх от нещо конкретно, а по-скоро се страхува от неизвестното. Когато не познаваме самолетите, автобусите или пътищата със завои, ние се чувстваме несигурни. Ако пътуваме по този начин веднъж в годината, те винаги ще си останат нещо непознато. За да преодолеете страха си от пътуване с всяко превозно средство и по всеки път, трябва да натрупате голямо количество километри зад гърба си. Буквално десетки хиляди. В един хубав ден ще установите, че без да усетите страхът ви от летене или от остри завои над пропасти просто е изчезнал, тъй като сте преживели достатъчно подобни емоции и организмът ви вече не реагира панически на тях.

Страх от отвличане, кражба, нападение

Ако сте гражданин на САЩ и цял живот сте живели там, най-вероятно мислите, че всеки човек с раница е терорист. Ако е мургав, то той трябва да бъде обезвреден на момента, защото гарантирано има бомба в себе си. Там темите за отвличания, разстрели и подобни се насаждат от медиите. В България медиите също се опитват да насаждат страх у хората и да ги карат да се чувстват застрашени, но истината е че на 90% от дестинациите, в които ще ви заведе туристическа агенция, вие сте в пълна безопасност. Понякога дори изглежда, че всичко около вас е крайно опасно - например в Израел изтребител може да мине на 50 метра над вас, докато се топите в Мъртво море. В Египет човек с автомат ви охранява в автобуса. В Йордания ви проверяват с метален детектор за оръжие при влизане в хотела. В САЩ в метрото често срещате групи от по 10 маскирани полицаи от спецчастите, които държат автомати в готовност да обезвредят някой терорист. Въпреки че тези неща изглеждат странни за нашата спокойна реалност, агенцията никога няма да ви заведе там и да постави живота ви в опасност. 

Страх от болести

Притеснението, че ще се разболеете от нещо екзотично някъде по света, е в по-голямата си част необосновано. Пак разчитайте на туроператора/агенцията, която ви води - те ви искат здрави и прави. В рамките на Европа можете да се чувствате напълно спокойни, а това означава, че имате да обикаляте по 2-3 държави на година в продължение на доста време. Това е една добра алтернатива, ако екзотичните дестинации ви плашат със своите странни заболявания. И все пак - има ваксини и хапчета за превенция. Живеем в 21-ви век, нали не сте забравили?

Страх от липса на любими храни

Това е може би най-необоснованият страх, но ще се изненадате колко често срещан е той. В някои държави месото се поднася кърваво, в други е прекалено люто, в трети е от камила или морско свинче, а в други части на света ядат насекоми на клечка или пък живи движещи се в чинията октоподи. Да, навсякъде се ядат странни неща, както и ние имаме не по-малко странни ястия като шкембе, мозък или език в масло. Въпреки това светът е станал толкова свързан, че където и да отидете, ще намерите кухня, която да ви хареса. Може да се намирате в Китай, но ще намерите италиански ресторант, арабски дюнери, гръцки гироси или различни форми на европейската кухня.

Страхът е най-лошият съветник и ако това е причината да не пътувате по света, по-добре се преборете с него като просто започнете да го правите максимално често и интензивно. Ще видите свят, ще излекувате страховете си, ще си създадете прекрасни спомени.


Ключови думи : света, човек, страх, ядат, странни, завои

Виж оригиналната статия в nasamnatam.bg