Строят нови общински жилища в Русе

 economynews.bg

253-ма русенци от години чакат да бъдат настанени в общински жилища. За да може да отговори на нуждите им Община Русе планира да разшири жилищния си фонд, като построи два нови блока.

Над 1900 са общинските жилища в Русе. 50 от тях са ведомствени за служители на администрацията, а 133 къщи се пазят като резервен фонд за хора, претърпели бедствия. В същото време картотекираните крайно нуждаещи се русенци са 253-ма. За да може да осигури покрив над главите им, от седем години има забрана, гласувана от Общинския съвет, общинските жилища в Русе да не се продават на преференциални цени на семействата, които ги обитават.

Нели Миткова - директор на Дирекция „Икономика и управление на собствеността” в Община Русе

„Целта е да можем да задоволим нуждите на гражданите, чакащите са много, иначе ще останем без жилища.”

В момента се изготвя проект за изграждането на 5-етажен блок с общински жилища, който ще е в района на Симовата мелница.

Нели Миткова - директор на Дирекция „Икономика и управление на собствеността” в Община Русе

„23 месеца е срокът за изпълнение. До края на май ще е готов проекта и ще стане ясно квадратурата и колко жилища ще има в блока.”

За общински жилища могат да кандидатстват русенци, които не притежават имоти, земеделски земи и автомобили. С предимство за настаняване в общинско жилище са многодетните семейства.

Източник: БНТ2-Русе


Ключови думи : община русе, общински жилища, русенци

Виж оригиналната статия в economynews.bg