Студенти в Русе искат по-добри условия в общежитията

 actualno.com
Студенти в Русе искат по-добри условия в общежитията

Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“ настояват за по-добри условия в общежитията. Младите хора изразиха недоволството си от липсата на основен ремонт в четири от шестте сгради в навечерието на студентския празник 8 декември, предаде БГНЕС.

Студентският съвет с председател Станимир Бояджиев, който коментира проблема, бе подкрепен изцяло от ръководството на РУ в лицето на ректора проф.Велизара Пенчева, която припомни, че от години университетът настоява да получи собствеността върху шестте сгради, които в момента се стопанисват от „Студентски столове и общежития“.

Община Русе подготвя вълнуващ коледно-новогодишен фестивал

Празнично настроение ще завладее Русе от 1 до 31 декември, когато ще се състои Коледно-новогодишният фестивал Русе 2017, организиран от...

Прочети повече

Общежитията са строени между 1968 и 1977 година, но условията в част от сградите са трагични. По тази причина са заети едва 60 процента от общо 2400 легла, а някои крила изобщо са затворени, тъй като са неизползваеми. „Имаме студенти, които ги настаняваме по заповед, влиза в стаята си сам или с родител, и се връща обратно“, казва проф.Пенчева. Заради стара дограма и липса на саниране се налага студентите да плащат по-висок наем през зимата. За летния период е 60 лв., а през зимата е 65 лв., като се добавя и такса консумативи поради големия разход на енергия. Някои от родителите избират да ремонтират сами стаята, с условието да се пази за детето им до края на следването му. Разходите обаче не се приспадат от наема.

Университетът настоява пред министерството да получи собствеността върху общежитията, за да ги стопанисва, но досега няма никакъв резултат. „Показали сме, че можем да бъдем добри домакини. Дори и базата да остане на държавното предприятие, е добре да се търсят ресурси от държавата за основен ремонт на четирите общежития“, каза проф. Пенчева.

По думите ѝ, за ремонта ще са нужни между 8 и 10 млн.лв., които трябва да се отпуснат целево. Другите две сгради, които бяха реновирани преди 6 години, са били ремонтирани с пари от държавата.

Не са добри условията за туризъм в планините

Условията за туризъм в планините не са добри. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС). Вали...

Прочети повече


Ключови думи : сгради, проф, добри, русе, условията, общежитията, пенчева

Виж оригиналната статия в actualno.com