Свободните адвокати: Прокурори нарушават презумпцията за невинност

 actualno.com
Свободните адвокати: Прокурори нарушават презумпцията за невинност

СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“ се обърна с Отворено писмо към Председателстващия ВСС и ПК на ВСС, обезпокоени от начина, по който се нарушава конституционно установената презумпция за невиновност на българските граждани при наложилата се в последните години практика на медийно оповестяване на доказателства от досъдебни производства от страна на наблюдаващи прокурори и при изявления на Главния прокурор.

В писмото се обръща внимание на факта, че към настоящия момент Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 09.03.2016 г. все още не е транспонирана. Същата е описана като „Релевантен акт от европейското законодателство” в Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на НПК, обнародван в бр. 7/2019 г. на ДВ, с оглед задължението на държавите членки да се позовават на съответните директиви при приемането на транспониращите ги мерки.

Тежки въпроси към Гешев в Twiitter - защо не разследва Пеевски и Борисов и за скандала с "Осемте джуджета" (СНИМКИ)

..


Ключови думи : всс, писмото, нпк, презумпцията, невиновност

Виж оригиналната статия в actualno.comпоследни новини

Приключва ли сагата между две от най-елитните гимназии в Бургас?

16 юли 2020 15:26:00 actualno.com
Приключва ли сагата между две от най-елитните гимназии в Бургас?

Община Бургас предлага край на дългогодишната сага с общата учебна база на езиковите гимназии - Английска и Немска, чрез преместване на АЕГ "Гео Милев" в сградата на СУ "Добри Чинтулов" в ж.к....