СЗО: Политизирането на кризата с коронавируса трябва да спре

 investor.bg

Снимка: Bloomberg/Francesca Volpi

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейес призова за единство и спиране на „политизирането“ на глобалната здравна криза, като конкретно призова Китай и САЩ да покажат „честно лидерство“, съобщава Ройтерс.

Ръководителят на СЗО защити работата на агенцията относно пандемията от коронавирус в сряда, в отговор на критиките и заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон може да преразгледа финансирането на СЗО.

Тедрос заяви, че очаква американ ското финансиране да продължи с традиционната двупартийна подкрепа. 

Още по темата

Сасоли: ЕС се нуждае от повече мерки, за да се възстанови от кризата

Доналд Тръмп обмисля да замрази американското финансиране на СЗО


Американските вноски за СЗО през 2019 г. са надхвърлили 400 милиона долара, което е почти двойно повече от втория по големина донор, според данни на САЩ. Уебсайтът на СЗО показва САЩ като основен донор, които допринасят за почти 15% от бюджета на организацията.

„Ние предоставихме на света най-актуалните данни, информация и доказателства“, каза Тедрос, като отбеляза, че в четвъртък ще се навършат 100 дни, откакто Китай за първи път уведоми СЗО за първия случай на „пневмония с неизвестна причина“ на 31 декември.

..


Ключови думи : тръмп, китай, заяви, сащ, призова, сзо, тедрос

Виж оригиналната статия в investor.bg



последни новини

Докладът за заетостта в САЩ върна оптимизма на европейските борси

5 юни 2020 20:03:00 investor.bg
Докладът за заетостта в САЩ върна оптимизма на европейските борси

От друга страна през май доверието на потребителите във Великобритания е спаднало до най-ниското си ниво от световната финансова криза