Тайната на издръжливостта на Великата китайска стена

 www.peika.bg

Всички знаем колко ключово звено се явява оризът в китайската култура.

Още по темата

Китайското село на малките хора

Опознай Китай с лодка по река Ли

Дървета в Китай сбъдват желания

Това, което ще прочетете сега обаче, наистина ще ви изненада и ще ви покаже, че най-голямата азиатска цивилизация буквално е съградена върху оризовите зрънца.

Учени се заемат със задачата да изследват структурата на Великата китайска стена, за да разбера каква е тайната на издръжливостта на тази масивна постройка. Резултатите от изследването са наистина изненадващи. Оказва се, че тя се е запазила 6 века, без да се разруши, само и единствено, заради ориза. Знаем, че звучи странно и сигурно се питате как е възможно?

Вместо да слагат обикновен хоросан, за да слепят тухлите на мегаструктурата, строителите използвали лепкава оризова каша. Именно тази смес, от така важното растение за района и гасена вар, се оказала перфектната формула за дълголетие и неразрушимост на Великата китайска стена. Субстанцията съчетава в себе си уникални пропорции от органични и неорганични вещества, които заедно образуват съединение с изключителна здравина.При строежа на Великата китайска стена, решението на династия Мин да използва ориз за градежа ѝ, предизвиква масови бунтове сред населението в Южен Китай. Това, което направили управляващите, било да секвестират оризовите реколти на местните за храна на работниците и за новаторската смес за слепване на тухлите. Именно това била причината за масовото недоволство сред южнокитайския народ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!


Ключови думи : великата китайска стена, великата китайска

Виж оригиналната статия в www.peika.bg