Цачева: До края на годината ще имаме Закон за противодействие на корупцията

 dariknews.bg
Цачева: До края на годината ще имаме Закон за противодействие на корупцията

До края на тази година България ще има Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя защити проекта и категорично отхвърли твърденията на лидера на левицата Корнелия Нинова, че той не отговаря на интересите на обществото.

 

"Категорично отхвърлям внушенията в публичното пространство за законопроект, който е механичен сбор от сега действащи структури, които са имали задачи за противодействие на корупционни практики. Изцяло нов е единният орган, ясно са разписани неговите правомощия и задължения", коментира Цачева, която подчерта, че проектът, който предлага БСП, няма да реши проблемите с корупцията.

 
Публикуваха за обществено обсъждане проекта на антикорупционния закон

Цачева посочи, че антикорупционният проектозакон на левицата е в по-голямата си част препис на документа, качен на страницата на Министерството на правосъдието. Тя допълни, че най-голямата разлика е в предвижданата от БСП възможност новият орган да има разследващи функции.

 

За изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова за разговор между президента и премиера, правосъдният министър изрази мнение, че не е коректно да се правят коментари от човек, който не е присъствал на него. Според Цачева се прави опит за противопоставяне на институциите, което не е в интерес на държавността.

 
Делата за корупция по високите етажи вече в спецсъда

ГЕРБ ще се противопостави категорично на реанимирането на отхвърлени от действителността и западните ни партньори практики, които бяха характерни по времето на кабинета "Орешарски", добави министърът на правосъдието. По думите на Цачева по негово време фигурата на разследващ агент е съществувала, но опитът не е довел до никакви положителни резултати.


Ключови думи : бсп, закон, цачева, правосъдието, корупцията, противодействие, категорично

Виж оригиналната статия в dariknews.bg