Ценовото рали на златото продължава шести ден

 news.ibox.bg
Ценовото рали на златото продължава шести ден

Цените на златото растат в петък за шести ден поред на фона на отслабващия долар. Инвеститорите очакват излизането на данните за инфлацията в САЩ, които могат да хвърлят светлина върху вероятността да се вдигнат лихвите и да променят посоката на американската валута.

По обед златото се търгуваше по $1.293,51 за тройунция в сравнение с $1.293,40 за унция при закриване на пазара в четвъртък, достигайки максимум от 26 септември.

Фючерсите за ценния метал в США с доставка през декември, поевтиняха с $0,5 до $1.296 за унция.

Доларът вчера обнови двуседмичния си минимум спрямо кошницата от основните валути. Протоколът от септемврийското заседание на Федералния резерв показа, че членовете на регулатора се безпокоят от ниската инфлация не са единни в мнението си за покачването на лихвите още един път до края на годината.

Въпреки това, по данни на програмата FedWatch от CME Group, пазарите оценяват вероятността Фед да вдигне лихвите през декември на 90 %, отбелязва Reuetrs.

Шефът на Европейската централна банка Марио Драги в четвъртък потвърди обещанието да де държат лихвите в еврозоната на сегашното ниско ниво. А глава колегата му от Японската централна банка Харухико Курода отбеляза, че регулаторът възнамерява да запази свръх меката си парична политика.

Среброто днес се търгува по $17,21 за унция в сравнение с $17,17 при закриване на сесията вчера.

Платина струва по $935,00 за унция спрямо $933,00 ден по-рано, паладият - $981,25 в сравнение с $973,00 в четвъртък.


Ключови думи : сравнение, лихвите, четвъртък, златото, унция

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg