Цифровизацията на България влиза като приоритет в нова стратегия

 investor.bg

Снимка: Getty

България да притежава конкурентоспособна цифрова икономика и висок стандарт на гражданите, които да са основани на знанието и интелигентния растеж. Да има модерна и сигурна цифрова инфраструктура, високо ниво на образованието и обучението, благоприятни условия за разработване и внедряване на иновации, базирани на авангардни цифрови технологии, в икономическите и социални сектори и ускорена цифрова трансформация на икономиката, които да генерират висок и устойчив икономически растеж.

Това не е научна фантастика. Това е визията, заложена в новия проект на стратегия за цифрова трансформация за периода 2020 – 2030 г. Документът е изготвен от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и е публикуван за обсъждане на сайта за обществени консултации. Крайният срок за подаване на становища е 22 април.

Още по темата

IT фирми ще изградят системата на е-здравеопазването у нас безвъзмездно

Какви са ползите от дигитализацията на земеделието?


Ведомството признава, че България не се възползва изцяло от новите цифрови технологии и иновативните бизнес модели. Състоянието на цифровизацията на промишлеността варира в различните сектори, особено между високотехнологичните и традиционните сектори, а голяма част от работната сила няма и основни цифрови умения.

..


Ключови думи : българия, данни, центрове, услуги, управление, гражданите, осигури, технологии, растеж, стратегия, посочва, изследвания, икономически, мрежи, сектори, усилията, основни, научни, умения, свързаност, цифрови, базирани, трансформация, цифрова икономика, цифрова инфраструктура

Виж оригиналната статия в investor.bgпоследни новини

Коронавирусът ще има дълготрайно въздействие върху работата и пенсионирането

6 юни 2020 18:06:00 investor.bg

Демографският катаклизъм ще се усеща за години напред, повлиявайки върху размера на работната сила