The Rag Waltz Time на Братя Владигерови – за живота тъй богат и интересен!

 JazzFM BG
The Rag Waltz Time на Братя Владигерови – за живота тъй богат и интересен!

Винаги вдъхновени, ентусиазирани и много талантливи, винаги сливащи се и допълващи се, винаги готови да се пошегуват, с обич и уважение да веселят слушателите… В новия си албум The Rag Waltz Time Братя Владигерови ни предлагат превъзходен джаз с красиви включвания на българската музикална традиция, както дядо им Панчо Владигеров прави в своите творби и на което учи и Милчо Левиев. Именно към него е отправено едно от посвещенията на албума, който отдава почит и към преминалата през буря и очакващата поредни катаклизми епоха на 30-те. С пиеса за Румен Тосков – Рупето и с песен с участието на тяхната племенничка Илидия Пенкова албумът The Rag Waltz Time претворява усещането на Братя Владигерови за живота като изпълнен със заслужаващи внимание – важни, интересни, любопитни и забавни моменти.

19 музиканти в един албум

Съчетанието на рагтайм с валс в откриващата албума заглавна пиеса предвещава еклектизма и шегата и в тази продукция на Братя Владигерови – джазът обича да събира и да радва. За своя нов албум те са поканили 17 музиканти, основно от София и Виена. Димитър Карамфилов и Стоян Янкулов – Стунджи са главни действащи лица, но много активно и задушевно присъства и кавалджията Недялко Недялков. Тук са и внукът на Марин Големинов – саксофонистът Христо Големинов, кавалджията Димитър Карамитев и вокалистката Милена Караджова, която плътно подкрепя Илидия Пенкова в песента I Can’t/„Не мога“ за „един живот, една мечта“ за любовта.

В почит към Панчо Владигеров

В The Rag Waltz Time за първи път Братя Владигерови посягат към творчеството на своя дядо Панчо Владигеров. Те претворяват пиесата му „Господско хоро“, написана през 1932 г. за цикъла „Български песни и танци“. „В случая ни вдъхновиха ритъмът, движението и комплексността на изпълнението на мелодията – чисто технически човек трябва да е много на „ти“, за да може да го изсвири.“ – описва работата Александър. Така Господското хоро, което е в 2/4 и е композирано от Панчо Владигеров в 7/8, те го правят 9/8. „Така че може да се забавлява човек и да го слуша. Много ни харесва в тази му форма.“ – добавя Косьо Владигеров.

Подходът към тази пиеса отразява и историята за техния дядо, която те разказват в книжката към албума. Когато маестрото дочул критики, че музиката му била твърде плътна и следователно – трудна за свирене, той казал: „Аз пиша тъй, че да има хляб за всички музиканти.“ След което добродушно се усмихнал и добавил: „Пък и половината ноти да изсвирят, пак ще звучи добре.“ (Из „Усмивките на П. Владигеров“ – Д. Димитров и Ал. П. Владигеров)

На път: Шумен, Пловдив, София, Виена, Созопол, Камен бряг

Братя Владигерови ще свирят в града, в който Панчо Владигеров прекарва своето детство – Шумен. Тази вечер от 19 ч. те се включват в проекта „Кауза „Култура“ на Веселин Веселинов – Еко джаз да звучи в 12 български музея. Александър и Косьо ще свирят в Регионалния исторически музей в Шумен заедно със Стоян Янкулов – Стунджи. Утре вечер те се изявяват във фестивала „Камерна сцена“ в Първо студио на Радио Пловдив заедно с Димитър Карамфилов и с гост – Недко Богданов (акордеон). Снощи Братя Владигерови свириха в „Арена ди Сердика“ в София сред картините на техния близък приятел от Виена Искрен Илиев по покана на австрийската „Вива арт галерия“. Официалната премиера на The Rag Waltz Time ще бъде в неделя от 20 ч. в „София лайв клуб“ на концерт със Стоян Янкулов – Стунджи, Димитър Карамфилов и кавалджията Недялко Недялков. За това събитие Братя Владигерови обещават изненада в края на концерта. Австрийската премиера на албума ще бъде на 20 май във виенската зала „Казино Бург театър“ с квинтет. През лятото музикантите отново ще са на фестивала на изкуствата „Аполония“ в Созопол, а на 6 август ще свирят на Камен бряг. Един от активистите за устойчивото развитие на този край от Североизточна България – Юри Чарийски, от години живее и работи във Виена и е автор на снимките на обложката на албума.

В памет на Рупето

Както винаги правят, и тук Братя Владигерови отдават почит към обичан от тях български музикант. В The Rag Waltz Time посвещението е към Румен Тосков – Рупето, който си отиде от нашия свят преди седем години. Косьо Владигеров пише пиеса, която смята, че изразява музиката и светогледа на Рупето – „Когато природата се събужда“. „Тя е с неговото музикално отношение не само като изпълнител, но и към живота.“ – казва авторът. А Сашо Владигеров добавя: „Косьо и като музикално мислене, и като изпълнение има доста общи музикални нотки с Рупето – те споделят един лиричен стил. В тази пиеса сме се опитали да представим тази мелодична линия.“

The Rag Waltz Time се слуша с интереса, ентусиазма и отношението, с които Братя Владигерови са го създали. И първият въпрос е: „Каква ще е следващата изненада?“ Усещаме, че Косьо и Сашо също нямат търпение отново да творят, да обогатяват, да допринасят, да радват и да веселят.

Дата на издаване: април 2017 г. от Enja Records

Интервюто на Светослав Николов с Александър и Константин Владигерови можете да чуете чрез бутона „Аудио“.


Ключови думи : български, софия, живота, шумен, александър, дядо, виена, албума, свирят, музиканти, почит, стоян янкулов, косьо, стунджи, пиеса, панчо владигеров, рупето, братя владигерови, димитър карамфилов, rag waltz, the rag, waltz time, кавалджията

Виж оригиналната статия в JazzFM BG