Топ 20 на най-продаваните марки уиски; Какво има в питие с продажби от 100 млн. бутилки годишно?

 e-vestnik.bg

Два вида неоцветено, но отлежало над 10 години в бъчви малцово уиски. Снимка: Whisky-taste - блог

Кои са най-продаваните марки уиски в света? Данните за продажби, показани тук, са за 2016 г., публикувани са в онлайн изданието „Спиритс бизнес” и може да прозвучат изненадващо за българина.

Всяка страна от Европа или другаде има различни предпочитани марки уиски. Някой от най-продаваните по света въобще не се продават в България или са малко познати.

Разбира се най-продаваните са масовите уискита. В данните тук влизат и скъпите разновидности от съответната марка, но обемите се правят от масовите блендед уискита. Продажбите се дължат не само на вкусови качества, а основно на масирана реклама, с различни стилове и целеви групи, направена с огромни инвестиции.

Конкуренцията в последните 20-ина години е все по-жестока и класациите непрекъснато се разместват. Все пак има няколко марки, които от години седят в челото. Всеки производител има различни рекламни и ценови стратегии за различни пазари. Често се случва, ако в някоя държава продажбите падат в друга да растат.

България е твърде малък пазар и няма никакво значение за глобалната статистика. Дори част от продажбите в България всъщност са реекспорт към Гърция и др. страни.

Количествата са дадени в кашони по 9 литра, тоест по 12 бутилки. Тази мярка е възприета отдавна, въпреки че повечето уискита днес се продават в кашони по 6 бутилки.

Данните са за 2016 г.

1.    Johnnie Walker

17,4 млн. кашона (208,8 млн. бутилки)

Най-популярното блендед уиски по света. Въпреки традиционното му първо място от години, продажбите му са намалели значително в сравнение с 90-те години, което идва да покаже колко е нараснала конкуренцията. Дори през 2013 г. от тази марка са продавани над 20 млн. кашона (над 240 млн. бутилки). Има лек спад и в сравнение с предишната година. Но пак е значително напред от следващата марка в класацията.

2.    Jack Daniel’s

12,49 млн. кашона  (149,9 млн. бутилки)

Американско бърбън уиски от Тенеси. Обикновено се рекламира като „Тенеси уиски” и се прави, че не е бърбън, но си е. Има ръст от 2,2% в продажбите в сравнение с предишната година.

Данните не включват уискито с мед (Jack Daniel’s Tennessee Honey), каквито направиха много производители в последните години. Тъй като тази напитка не влиза в категорията „уиски”, с по-нисък градус е и подсладена с мед. Но нейните продажби са 1,51 млн. кашона (18,12 млн. бутилки).

Колкото по-тъмен и наситен е цветът на уискито, толкова по-вероятно е то да е оцветено. Другата, по-малка вероятност, е да е отлежало в повече и в по-обгорени бъчви. Снимка: Whisky-taste - блог

3.    Jim Beam

8,03 млн. кашона (96,36 млн. бутилки)

Втората световна марка американско бърбън уиски, от Кентъки. Налива милиони в реклама, спонсор на футболни клубове, промоции с известни актриси.

4.    Crown Royal

6,8 млн. кашона (81,6 млн. бутилки)

Непознато у нас канадско уиски. Има ръст от почти 10% в продажбите, в сравнение с предишната година.

5.    Ballantine’s

6,7 млн. кашона (80,4 млн. бутилки)

Добре познатото и у нас уиски, още от времето на соца и валутните магазини „Кореком”. Винаги е било в топ 5 по продажби сред шотландските уискита, но сега се подрежда и в топ 5 сред всички видове уиски.

6.    Jameson

6,24 млн.  кашона (74,9 млн. бутилки)

Най-продаваното ирландско уиски по света. Има ръст в продажбите от 300% за последното десетилетие. Увеличението в продажбите в сравнение с миналата година е почти 17%.

7.    Grant’s

4,48 млн. кашона (53,76 млн. бутилки)

Също добре познато у нас уиски още от времето на соца. След две години спад, за пръв път през 2016 има ръст в продажбите близо 3%.

8.    Chivas Regal

4,26 млн. кашона (51,12 млн. бутилки)

Известна марка „Делукс бленд уиски”, по-скъпо, по-висока категория от обикновените блендед уискита. Има ръст от почти 3% в сравнение с предишната година.

9.    J&B

3,5 млн. кашона (42 млн. бутилки)

Тази марка е с добри продажби и в България. Специфичното за него е, че не е боядисано с карамел.

10.     Suntory Kakubin

3,29 млн. Кашона (39,48 млн. бутилки)

Масово японско уиски, което е имало 5 години непрекъснат ръст в продажбите, сега а първа година има спад. Една от най-бързо растящите по продажби марки уиски в света за последните години.

11.     William Peel

3 млн. кашона (36 млн. бутилки)

Не толкова популярно у нас шотландско уиски, което е сред най-продаваните в света, благодарение на Франция. Френската „Блведере груп” притежава дестилерията, но едва ли само това е причината. По-скоро поради големи продажби във Франция, го е придобила френска компания.

12.     William Lawson’s

2,99 млн. кашона (35,88 млн. бутилки)

Също шотландско блендед уиски, по-малко популярно у нас.

13.     Dewar’s

2,8 млн. (33,6 млн. бутилки)

Популярно и у нас шотландско блендед уиски. Силно рекламирано на азиатските пазари – Китай и др.

14.     Black Nikka

2,7 млн. кашона (32,4 млн. бутилки)

Едно от най-популярните японски уискита. С ръст в продажбите от 20% през 2015 и още 10-ина процента през 2016 г.

15.     Label 5

2,59 млн. кашона (31,08 млн. бутилки)

Малко позната у нас марка шотландско блендед уиски. Продава се и 12-годишно „делукс бленд”.

16.     Evan Williams

2,29 млн. кашона (27,48 млн. бутилки)

Американско бърбън уиски от Кентъки. Малко познато у нас.

17.     Bell’s

2,10 млн. кашона (25,2 млн. бутилки)

Най-предпочитаното шотландско блендед уиски в Англия.

18.     Black Velvet

1,97 млн. кашона (23,64 млн. бутилки)

Може би най-популярното канадско уиски. За пръв път има спад под 2 мл. кашона за миналата година.

19.     Seagram’s 7 Crown

1,9 млн. кашона (22,8 млн. бутилки)

Американско блендед уиски, което у нас трудно може да се намери. Много се използва за коктейли.

20.     Maker’s Mark

1,74 млн. кашона (20,88 млн. бутилки)

Добре известен и у нас американски бърбън, произвеждан в Кентъки. Има ръст на продажбите с около 7% в сравнение с предишната година.

И как се правят?

За да добие представа пиячът как се правят масовите бърбъни и блендед уискита, може да направи следната сметка.

Една бъчва събира до 300 бутилки уиски. Нещо, което се продава в 100 млн. бутилки годишно, означава бъчви, наредени една до друга на дължина около 500 км. И на склад на два етажа да ги сложиш, пак са огромни площи за едногодишна продукция. Които трябва и да се умножат по няколко, защото минималният срок за отлежаване е 3 години. В някои изби наистина има големи складове с бъчви, но чак толкова – не.

Блендед уиски се прави, като 20-30% малцов дестилат, от бъчва, се разрежда  със зърнен спирт и се боядисва с карамел. Тоест – от малко истинско отлежало малцово уиски се правят 3-5 пъти повече количества. Няма как иначе да станат 20-30 милиона или 100 милиона бутилки годишно.

Затова истинското уиски е малцовото, затова е и 2-3 пъти по-скъпо.

Етикет: алкохолКлючови думи : българия, спад, последните, различни, света, правят, данните, сравнение, топ, продажбите, марка, кентъки, бъчви, масовите, има ръст, предишната година, популярно, уиски”, най продаваните, шотландско блендед уиски, американско бърбън уиски, млн бутилки американско, млн кашона, марки уиски, шотландско блендед, блендед уискита, уиски което, бутилки годишно, бутилки най, отлежало

Виж оригиналната статия в e-vestnik.bg