Тръмп номинира експерт по киберсигурност за министър на националната сигурност

 dnevnik.bg
Тръмп номинира експерт по киберсигурност за министър на националната сигурност

© Yuri Gripas, ReutersПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп номинира Кирстен Нилсен за министър на вътрешната сигурност, след като през лятото предшественикът ѝ Джон Кели пое администрацията на Белия дом.


45-годишната Нилсен е експерт по киберсигурност и отдавна работи в областта на националната сигурност, като е заемала постове в администрацията, отговаряща за безопасността на транспорта, и е била част от Съвета за национална сигурност на президента Джонрдж У. Буш. Докато Кели оглавяваше министерството, тя ръководеше администрацията му, а след като той бе преместен в Белия дом, тя стана негов заместник.


Връщането ѝ в министерството е поредното разместване на постовете в екипа на президента, след като редица негови министри и служители напуснаха, бяха уволнени или смениха областта си на дейност, откакто той влезе в Белия дом преди по-малко от година.
Според агенция "Ройтерс", в последните седмици, Нилсен се е грижела за достъпа до Тръмп, като е раздразнила някои служители, чиято комуникация с президента е била ограничена. Новото ѝ назначение ще позволи на Тръмп и Кели да следят отблизо случващото се там, а ограниченията в Белия дом може би ще бъдат облекчени.


Киберсигурността е един от основните ресори на ведомството, а напоследък то е особено ангажирано с възстановяването на Пуерто Рико, Тексас и Флорида след поредица унищожителни бури и на Калифорния след горските пожари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Президентът Тръмп (572)


Ключови думи : тръмп, сигурност, след като, белия дом, президента, администрацията, нилсен, кели

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg