Тръмп подготвя петролна бомба за Путин

 fakti.bg

През тази година САЩ планират окончателно да бият своя рекорд отпреди половин век и да увеличат добива на петрол над 10 милиона барела дневно. Това пише в анализ на изданието „Независимая газета“.

В статията се посочва, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп реши да размрази шелфовия добив и да предостави на частните компании почти 50 крайбрежни зони за проучване. От проекта се изключва Флорида, но по този начин Америка ще се превърне в суровинна суперсила.

Някои се съмняват в този план, но анализатори така на Русия ще й се наложи да се свие още, като например, в азиатския пазар.

През 2017 г. добивът на петрол в САЩ е бил средно 9.3 млн. барела дневно. Според анализатори през 2018 г. той може да достигне до 10.8 млн. барела дневно. През ноември показателите може да надхвърлят 11 млн. барела. В момента по толкова добиват Русия и Саудитска Арабия.

Според някои експерти САЩ вече са се превърнали в нефтодобивна свръхдържава.

При фактори като продължаването на растежа или свиването на добива на шистовия петрол, САЩ могат да укажат влияние на пазара в Азия, където Русия има интереси. Това може и да не стане в близките години, но САЩ има нужните средства, за да реализират енергийна доминация.

...


Ключови думи : русия, сащ, петрол, млн барела, барела дневно

Виж оригиналната статия в fakti.bg