Тройката "Цацаров-Дончев-Гергов"

 economynews.bg

През последните няколко дни обществото е занимавано от скандал по повод среща „Цацаров-Сашо Дончев-Георги Гергов”, състояла се на 21 март в ЦУМ, където се намира кабинета на бизнесмена и член на ИБ на БСП Георги Гергов.

Всичко  започва с видео, заснето на неформална бизнес среща, в която собственикът на Овергаз Сашо Дончев споделя:

 „Аз бях поканен на среща с главния прокурор преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това, че аз подкрепям "Да, България", какво е това, че моята телевизия БиАйТи, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ, и, разбира се, вестник "Сега" и Комарницки, и аз го гледам и питам: вие какво искате да ми кажете. Казвам ви, че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите.

И аз му викам, че този същият г-н Филчев прати барети и какво се случи, като ги прати, какво последва. И да ви кажа, да ви информирам – аз нямам нищо общо с "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с БиАйТи, освен че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета. И този нахалник какво ми каза - ама аз не смятам, че нямате право да го правите... И аз викам вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам. След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие разбирате ли в какво общество живеем."

Уточнения по това събитие дава Сашо Дончев в четвъртък в интервю за телевизия БиАйТи.

Цялата стенограма може да се види на страницата на компания Овергаз.

Тук публикуваме отделни фрагменти от интервюто.

Водеща: Сега по самата среща. Тъй като днес, предполагам знаете, г-н Цацаров излезе с едно становище, което е точно обратното на това, което Вие твърдите във видеото, зрителите го виждат на стената зад нас. Той казва, че всъщност вие сте го натискал по някакъв начин, че твърденията Ви са неверни, спекулативни и непочтени. Можете ли да кажете всъщност какво се случи на този разговор, да се опитате да го възстановите.

Сашо Дончев: Всичко ли? Аз започнах в момента да губя ориентация, защото целият разговор е бил над 30 минути. Едва ли е нужно да влизаме във всички детайли. Всичко онова, което не е казано достатъчно коректно, може утре да навреди някому. Така че най-важното е казано.

Водеща: Той попита ли Ви какви са Ви отношенията с „Да, България“?

Сашо Дончев: Да, той ми зададе в прав текст въпроса, така зададен - защо ви е необходимо, с една дума от какъв зор го правите, като имате такъв хубав бизнес и всичко ви е наред в живота. За „Да, България“, за БиАйТи, за Комарницки говорихме дори малко повече от гледна точка на естетиката в неговите карикатури. Това е наистина дълъг разговор, няма смисъл, а и ние не разполагаме с толкова много време.

Водеща: Вие все пак почувствахте ли се заплашен, че ако Вие евентуално…

Сашо Дончев: Вижте, аз съм от онези хора, които може би ако страхът е осъзната опасност, то може би не съм достатъчно интелигентен и трудно се страхувам. Така че аз не го приех така. Почувствах се омерзен, защото това не ми се случва за пръв път в последните 27 години, в новата история на България. Защото изведнъж разбрах, че ние 27 години не вървим натам, накъдето аз през 89-та си мислех, че сме тръгнали, че в България се създадоха и се възпроизвеждат някакви практики, които нямат нищо общо със свободата, с демократичното общество, с правото на всеки в неговия личен живот на собствени решения. Ако имаше нещо, което тогава бушуваше в главата ми, то в никакъв случай не е било от стъписване или страх.

Водеща: Тази ваша среща, 30-минутна горе-долу, колкото казвате, имаше ли друг предмет извън Вашите политически и медийни интереси?

Сашо Дончев: Не, нямаше нищо. Има детайли в нея, любопитни, на моменти чисто човешки обменени мисли. Нямаше нищо друго освен това, че ставайки от тази среща или в самия край на тази среща аз го попитах, извадих и му го подадох, за съжаление го забравих оттатък, ще ви го оставя това, което получих. 2 или 3 седмици преди това, всъщност на 7-ми март, погледнах преди малко, получих едно писмо от градска прокуратура, в което искаха някаква информация. И в тази връзка аз извадих едно писмо и го попитах всичко това, за което си говорихме в момента, това ли е причината за това писмо.

Водеща: Може би да го /писмото/ покажем на някоя камера. Така, във връзка с извършване на проверка по преписка еди-коя-си и по опис на Софийска градска прокуратура и на основание чл.145 от ЗСВ следва да ни представите следната информация и наличната документация за следното.

„Първа точка – да предоставите заверено копие от подадения сигнал от Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз Инк.“ АД до Европейската комисия срещу БЕХ АД, „Булгаргаз“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Газекспорт“ за злоупотреба с господстващо положение и отказ за достъп до капацитет на входно-изходните точки на „Чирен“. Това е хранилището в Чирен.

Точка две – да предоставите заверени копия от документи, касаещи произнасянето на Европейската комисия по дело еди-кой-си номер, образувано по повод сигнала по точка 1.

Трета точка – да се предоставят заверени копия от договорите на Овергаз с „Газекспорт“ за доставка на природен газ за периода 2007-2017 година, включително.

И последно – да се предоставят заверени копия от договорите за продажба на природен газ от „Овергаз Инк.“ на „Овергаз Мрежи“ за визирания период от точка 3, т.е. 2007-2017 година.

Моля за спешност. Прокурорът е Петров и прокурор Райдовска.“

Сашо Дончев: Това писмо му дадох, понеже видях някаква връзка между двете случки. Той ме попита дали имам копие и аз щедро му разреших да го запази.

Водеща: …му предоставихте това копие. Добре, сега искам да Ви върна пак към срещата. Вие казвате на този обяд, на който огласявате това, цитирам ви, за да не стане някакъв гаф… тук казахте, че сте изпитал омерзение, а там, че неприемливо и нетърпимо става поведението Ви за главния прокурор. Той каза ли Ви подобно нещо?        

Сашо Дончев: При всички случаи смисълът беше такъв на казаното от него и това беше в самия увод, в самото начало на разговора.

Водеща: Финансирал ли сте Вие или Ваш близък партия „Да, България“?

Сашо Дончев: Не, никога. Никога не съм и имал намерение. Аз не финансирам партии и политически живот в България. Аз имам проекти, с които мога да бъда полезен на обществото. Подарих на обществото едно училище за 23 милиона лева. Подарих на обществото 20 години свободен вестник, който струва страшно много в прекия и преносния смисъл. Има и други проекти. Помагам на хората, които действително имат нужда. Нямам и не обичам това. Тук ще влезем в един по-сложен разговор…

Водеща: Пак ще се върнем на този разговор. Искам да ви попитам през цялото време ли Гергов присъстваше на този разговор?

Сашо Дончев: Да, през цялото време присъстваше.

Водеща: Т.е. станал е свидетел на всичко?

Сашо Дончев: Абсолютно на всичко. Нещо повече, оставих ги двамата, когато аз си тръгнах.

Водеща: Вие сте си тръгнал, те са останали в кабинета на Гергов, не знам какво са си говорили там, но кажете ми какви претенции е имал г-н Цацаров към карикатурите на Христо Комарницки и към вестник „Сега“? Казахте, че някакви естетически забележки е имал. 

Сашо Дончев: Той разказа за една конкретна карикатура. От чисто човешки план аз го разбирам, когато той ми казва за неговата 20-годишна дъщеря, която вижда тази карикатура и какво ли тя преживява. И тук имахме разменени реплики по тоя повод, защото аз също какво ли не съм прочел и видял за себе си в медиите.

Водеща: Поиска ли г-н главният прокурор Вие, като издател, да предприемете някакви мерки срещу Комарницки?           

Сашо Дончев: Не, нищо конкретно не е искал.

Водеща: Поиска ли да се разграничите публично от „Да, България“?

Сашо Дончев: Не, нямаше възможност. Аз в момента, в който разговорът влезе в тази достатъчно ясна фаза, аз казах – вие сте объркали адреса. Не точно с тези думи, но аз обясних, че това не е вярно и че аз нямам никакво намерение повече да участвам в тази тема.

 Но има нещо много любопитно. Когато аз разказвах 2 дни по-късно по телефона на Сашо Диков цялата история, на следващия ден аз получих едно съобщение, в което беше написан краткият текст: „Много говориш по телефона“.

Водеща: От кого?    

Сашо Дончев: От г-н Гергов.

Водеща: Г-н Гергов?

Сашо Дончев: Да.

Водеща: Колегите от апаратната ми казват, че са търсили по време на целия ни разговор         г-н Гергов, той е отказал да се включи. Аргументът е бил цитирам: „Не ме занимавайте“. Т.е. искате да кажете, че някой има информация за това какви разговори водите, така ли?

Сашо Дончев: За съжаление изглежда така. Аз днес подадох през адвокат искане до компетентната агенция или комисия, извинявайте невежеството ми, със запитване на какво основание и кой проследява моята кореспонденция и моите разговори.

Водеща: Това в бюрото за контрол на СРС ли подадохте?      

Сашо Дончев: Да.

Водеща: Днес там с адвокат сте подал дали към Вас има неправомерно подслушаване?

Сашо Дончев: Да.

Цялото интервю: http://www.bitelevision.com/sasho-donchev-s-novi-stryaskashti-razkritiya-okolo-sreshtata-s-glavniya-prokuror/


Ключови думи : писмо, всъщност, обществото, комисия, информация, цялото, среща, прокурор, връзка, точка, цацаров, какви, нямаше, нямам, достатъчно, вестник, някакви, повод, имал, водеща, сашо диков, овергаз, нищо общо, кажете, вие сте, гергов, копие, получих, комарницки, този разговор, българия“ сашо дончев, българия“ сашо, заверени копия, биайти

Виж оригиналната статия в economynews.bg

подобни новини

No image

Собственикът на КТБ: Кръгове около бившата ДС контролират държавата

9 септември 2016 11:18:02 mediapool.bg
No image

Цветан Василев: Кръгове около бившата ДС контролират държавата

9 септември 2016 10:18:02 mediapool.bg
No image

Има опасност страната да стане заложник на някой твърде голям бизнесмен

2 март 2014 09:18:22 mediapool.bg
No image

Истината за КТБ: Гледната точка на Искров

21 септември 2014 13:52:02 economynews.bg
No image

Бойко Борисов в Чикаго - пълен текст

5 февруари 2009 20:02:46 novinar.net
No image

Нерегламентираните контакти на главния прокурор с бизнесмен и издател...

13 май 2017 14:18:02 mediapool.bg
No image

Нямам спомен за разговор с Ченалова, но записът му е манипулиран

28 юли 2016 15:18:02 mediapool.bg
No image

Данъчните откриха дългове на майката на Делян Пеевски

25 юни 2014 18:18:03 mediapool.bg
No image

Бойко Борисов: ГЕРБ е балансьорът в този парламент

8 март 2016 09:18:02 mediapool.bg
No image

Прокуратурата разследва три различни състава на КЕВР

24 април 2017 17:18:01 mediapool.bg
No image

Как да престанем да прецакваме живота си сами? - отговори

8 юли 2011 17:43:50 rosali.com
No image

Радан Кънев: Очаквам ЕС да започне ефективно да помага на разследванията у...

30 януари 2016 09:18:03 mediapool.bg
No image

Прокуратурата спря тихомълком делото за "Яневагейт"

29 юли 2016 15:18:02 mediapool.bg
Ексбосът Иво Иванов говори с имена и цифри за ЦСКА - думите са стряскащи...

Ексбосът Иво Иванов говори с имена и цифри за ЦСКА - думите са стряскащи...

19 август 2014 12:10:01 sportal.bg
Ексбосът Иво Иванов говори с имена и цифри за ЦСКА - думите са стряскащи...

Ексбосът Иво Иванов говори с имена и цифри за ЦСКА - думите са стряскащи...

19 август 2014 14:10:01 sportal.bg
Йорданка Фандъкова: Била съм и секретарка

Йорданка Фандъкова: Била съм и секретарка

10 октомври 2011 11:16:14 slava.bg
No image

Пеевски не разрешил на МВР да съобщава за негови срещи с вътрешния министър

16 септември 2013 18:18:01 mediapool.bg
No image

Продължава войната между градския съд и прокуратурата

17 ноември 2016 13:18:02 mediapool.bg
Задочно интервю с министър Цветан Цветанов

Задочно интервю с министър Цветан Цветанов

2 април 2010 12:55:44 news.ibox.bg
Хубчев: Не е изключено доста познати имена да напуснат

Хубчев: Не е изключено доста познати имена да напуснат

20 май 2014 17:10:52 sportal.bg
Чакат ни нови неприятности с цените на тока, пожарът на Витоша продължава,...

Чакат ни нови неприятности с цените на тока, пожарът на Витоша продължава,...

7 юли 2012 01:34:06 news.ibox.bg
No image

Откъс от "Изповедите на младия романист“ на Умберто Еко

20 февруари 2016 10:18:02 mediapool.bg
Ники Михайлов: Пет пъти да се върна назад, пак ще извървя същия път

Ники Михайлов: Пет пъти да се върна назад, пак ще извървя същия път

20 януари 2012 23:44:00 sportal.bg
No image

Коритаров Vs. Кеворкян - част първа

25 ноември 2008 16:14:49 novinar.net
No image

Цацаров даде сигнал за саморазправа с Лозан Панов. Президентът е пас

16 май 2017 19:18:01 mediapool.bg
Цветанов пак се

Цветанов пак се "изненада" от бонусите в МВР, правителството по грешка...

23 февруари 2012 02:30:33 news.ibox.bg
Вашият 10 ноември, 1989-а

Вашият 10 ноември, 1989-а

10 ноември 2009 00:10:56 news.ibox.bg
No image

Може би бъдещето е някъде зад нас?

23 януари 2014 19:18:46 mediapool.bg
No image

Историята се прави от малцинствата, не от масите

7 ноември 2015 10:18:02 mediapool.bg
No image

Сашо Дончев отхвърли контраобвинението на Цацаров за натиск

20 април 2017 20:18:01 mediapool.bg
Как „Атака

Как „Атака" компрометира идеята за стриктен контрол над концесиите?

5 февруари 2015 17:16:04 news.ibox.bg
No image

МС отмени Наредба за бежанци + стенограма

3 април 2017 12:52:02 economynews.bg
Радев лично е искал отмяна на наредбата за интеграцията на бежанците

Радев лично е искал отмяна на наредбата за интеграцията на бежанците

3 април 2017 16:20:02 actualno.com
No image

Не ми се подсмихвай, ти си го избира

26 април 2013 21:00:39 mediapool.bg
Газдов: Не съм спуснат от Лудогорец, издържат ли ни Божков, Домусчиев,...

Газдов: Не съм спуснат от Лудогорец, издържат ли ни Божков, Домусчиев,...

1 март 2017 13:10:01 sportal.bg
Четири партии алармираха Еврокомисията за ЦУМ-гейт

Четири партии алармираха Еврокомисията за ЦУМ-гейт

26 май 2017 23:47:33 offnews.bg