Турция се готви да се включи в енергийната игра в Средиземно море

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Турция не мисли да се откаже да играе роля в енергийните проекти в Средиземно море, пише гръцкият вестник "Катимерини". Изданието посочва като доказателство преминаването на турския сондажен кораб Deep Sea Metro 2, съпроводен от корветата Bafra в международните води около полуостров Пелопонес в четвъртък.

Според "Катимерини" това е сигнал за Атина, че Турция няма лесно да предаде лидерството в тази област.

В последните години Гърция активно работи за развитието на енергийните проекти в региона. Организирани бяха множество срещи на различно ниво с участието на представители на Кипър, Израел и Египет - в чиито териториални води бяха открити най-големите находки на газ в Средиземно море.

Още по темата

Eni доби първите количества газ от Зохр за рекордно кратко време

Ще стигне ли средиземноморски газ до Европа?


Идеята на гръцкото правителство е газът, добит от тези перспективни находища, да минава през територията на Гърция (по газопровода EastMed) на път към Европа. Така страната ще си осигури водещата роля на енергиен център на Балканите, особено след като през територията й ще премине и Трансадриатическият газопровод, по който ще идва газ от Каспийско море, както и с плановете за строителство на терминали за втечнен газ.

Проучванията за изграждането на EastMed вече започнаха. В началото на седмицата сондажният кораб Saipem 1200 пък пристигна в изключителната икономическа зона на Кипър, за да участва в проучванията на Eni в региона. От италианската компания коментираха, че са оптимисти за новия блок, в който ще проучват.

Eni направи най-голямото откритие в тази част на Средиземно море досега - находището "Зохр" в крайбрежието на Египет.

За първи път Турция заяви своето желание да участва в проектите в Средиземно море през това лято. Анкара се противопостави остро на проучванията около Кипър с мотива, че се ограбват ресурси, принадлежащи на признатата единствено от Турция Севернокипърска република.

В крайна сметка резултатите от проучванията на блока, който предизвика напрежението между Турция и Кипър, се оказаха разочароващи.

Преминаването на сондажния кораб и корветата край Пелопонес е вдигнало на крак гръцките военноморски сили, пише още "Катимерини". Според публикации в турските медии сондажният кораб е закупен от Турция за проучвания в Средиземно море през 2018 година и ще бъде преименуван на специална церемония в Истанбул в следващите дни.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова


Ключови думи : газ, турция, кораб, проучванията, кипър, средиземно море, eni, катимерини

Виж оригиналната статия в investor.bg