Турция се възползва от оттеглянето на САЩ и нахлу в Североизточна Сирия

 investor.bg

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Турция започна военната си офанзива в Североизточна Сирия едва няколко дни, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ няма да застанат на пътя ѝ, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. 

Още по темата

Турция се подготвя за дълга окупация на Северна Сирия


Турският държавен глава Реджеп Ердоган обяви началото на операция „Мирна пролет“ в Twitter, като посочи, че Ислямска държава също ще бъде нейна цел.

Малка група турски сили е навлязла в Сирия в сряда на две точки в близост до границата – около сирийските градове Тал Абяд и Рас ал Аин, посочи турски официален представител, пожелал да запази анонимност.

Турската лира отслабна след новините, доближавайки се до най-ниските си стойности за деня.

Кюрдските сили призоваха бойци да се отправят към границата, за да защитят региона от турската офанзива, кото се очаква да се включват десетки хиляди войници, подкрепени от танкове и бронетранспортьори от втората по големина армия на НАТО.

Турската офанзива в Сирия следва драматичния обрат в отношенията между Анкара и Вашингтон. Американският лидер Доналд Тръмп посочи на турския си колега чрез телефонно обаждане в неделя, че десетките американски войски, работили в тясно сътрудничество с кюрдските сили в борбата ..


Ключови думи : турската, турция, сащ, посочи, сили, ердоган, офанзива, северна сирия, дахер

Виж оригиналната статия в investor.bgпоследни новини

Dow и S&P 500 докоснаха върхове от началото на март, но не можаха да ги задържат

27 май 2020 00:13:00 investor.bg
Dow и S&P 500 докоснаха върхове от началото на март, но не можаха да ги задържат

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Основните щатски индекси продължиха възходящата си линия от миналата седмица, тъй като нараства оптимизмът за повторно отваряне на икономиката и...