Убийството на журналист от Малта възмути Европейската комисия

 dnevnik.bg
Убийството на журналист от Малта възмути Европейската комисия

© Darrin Zammit Lupi, ReutersПравата на журналистите да разследват и да задават неудобни въпроси е в сърцевината на ценностите на ЕС и трябва да бъдат защитавани винаги. Това заяви говорител на Европейската комисия по повод атентата в Малта, при който вчера загина журналистката Дафне Каруана Галиция.


Автомобилът на Галиция бе взривен вчера и тя почина едва половин час, след като бе публикувала последното си разследване. Тя бе част от международния екип, направил разкритията по "Досиетата от Панама", които свързаха парични преводи от Азербайджан със семейството на малтийския премиер Джоузеф Мускат.


Вярваме, че ще бъде въздадено правосъдие, макар че това няма да поправи непоправимото. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и комисията осъждат това нападение възможно най-решително, посочи говорителят, цитиран от БТА. Той заяви още, че комисията е ужасена от атентата.
На въпрос дали комисията ще започне процедура, за да установи дали върховенството на закона се спазва в Малта, говорител на ЕК заяви, цитиран от "Ройтерс", че не може да спекулира по такъв въпрос и че важното сега е убийството да бъде последвано от правосъдие.


© Darrin Zammit Lupi, Reuters


Нападението шокира Малта и бе осъдено от лидерите на ЕС, включително от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.


Синът на Галиция заяви, че майка му е мъртва, заради това, че е вадила на показ политическата корупция , а стотици хора се събраха на демонстрация с искане за справедливо разследване на смъртта ѝ.


"Майка ми бе убита, защото, като много силни журналисти, стоеше между върховенството на закона и хората, които искат да го нарушат", заяви Матю Каруана Галиция във "Фейсбук".


Неправителствената пан-европейска организация Европейски център за свобода на пресата и медиите призова малтийското правителство да осигури независимо разследване. "Варварското убийство на Дафне Каруана Галиция е атака срещу самата журналистика", заяви директорът на организацията Луц Кинкел.


Посещенията на създадения ѝ през 2008 г. блог понякога достигаха 400 000, което е почти колкото населението на Малта и повече от всички малтийски вестници, взети заедно. Той бе толкова популярен и влиятелен, че допринесе за избухването на политическа криза, когато тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан.


Убийството бе осъдено от премиера Мускат, който съобщи, че по негова молба служители на ФБР са на път за Малта, за да помогнат в разследването. "Всички знаят, че г-жа Каруана Галиция остро ме критикуваше - както на лична, така и на политическа основа, правеше го и с други (политици). Осъждам безрезервно това варварско посегателство срещу личност и срещу свободата на словото в страната ни... Не може да има оправдание по никакъв начин за случилото се", каза той в телевизионно обръщение.


Ключови думи : разследване, европейската комисия, комисията, заяви, убийството, малта, мускат, каруана галиция

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg