Украйна ограничи правото на българското малцинство да учи на майчиния си език

 dariknews.bg
Украйна ограничи правото на българското малцинство да учи на майчиния си език

Украйна ограничи правото на българското малцинство да учи на майчиния си език. Според промени в Закона за образованието български език вече ще се учи само в детските градини и до 4-ти клас включително. В момента бесарабските българи в Украйна изучават майчиния си език до 11 клас, както и българска литература и история. Депутатът в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе изпрати до президента на страната Петро Порошенко позиция, с която настоява за вето върху закона. Официална позиция от българската държава към момента няма. Външният министър Екатерина Захариева заяви, че следи отблизо темата и че тя вече е обсъдена на неформална среща на външните министри на ЕС.

 

Парламентът на Украйна прие промените в закона за образованието на 5 септември. Предстои те за бъдат подписани от президента Петро Порошенко. За българите в Украйна, а и за всички малцинства в страната, законът въвежда рестрикции.

 

Образование ще се получава единствено на държавния украински език. Промените създават сериозен проблем за българската общност в Украйна, категоричен е Антон Киссе:

 

„Най-главният проблем е, че родният български език ще се изучава само в детски градини и от първи до четвърти клас. След пети клас ще се учи украински език. Българите, които ме срещат, ми казват: "България ни забрави. Няма позиция. Нито сме я чули, нито сме я видели. България мълчи“.

 

Председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев каза, че ще настоява Външно министерство да излезе с позиция и също да поиска вето върху закона.


Ключови думи : закона, българите, учи, украйна, позиция, език, клас, майчиния

Виж оригиналната статия в dariknews.bg