Управляващите в Полша смениха премиера Шидло с финансовия министър

 dnevnik.bg
Управляващите в Полша смениха премиера Шидло с финансовия министър

© Agencja Gazeta, Reuters

Досегашният полски премиер Беата Шидло (вдясно) и наследникът ѝ Матеуш Моравецки.Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) определи финансовия министър и досегашен вицепремиер Матеуш Моравецки за нов премиер на страната, след като Беата Шидло подаде оставка като министър-председател, предаде германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".


"Последните две години бяха невероятни за мен, а да служа на Полша и поляците, беше чест," написа Шидло в "Туитър".


Според "Ройтерс" смяната на Шидло с Моравецки по средата на парламентарния мандат бележки началото на мащабни рокади в правителството. Източници на агенцията твърдят, че ходът е бил очакван, за да подготви партията, водена от Ярослав Качински, за изборите през следващите три години - местни (2018 г.), парламентарни (2019 г.) и президентски на следващата година. Германският в. ФАЦ цитира говорител на кабинета, според който конкретната промяна е необходима заради "новите задачи", които предстоят.
По-рано тази седмица източници от PiS, цитирани от "Ройтерс", подсилиха спекулациите след публикация на Шидло в "Туитър", дала сигнал, че тя може да напусне поста. Анализатори твърдят, че 49-годишният бивш банкер Моравецки се ползва с доверието на Качински в степен, в която Шидло не може да разчита, и още тогава досегашният ѝ заместник се спрягаше като бъдещ премиер..


Правителството, водено досега от Шидло и избрано преди две години, беше едно от най-популярните в Полша от 1989 г. насам заради ниската безработица, увеличените публични разходи и фосука върху традиционните ценности. Същевременно то е обект на наказателни процедури от Европейската комисия, която го обвинява във нарушаване на демократичните норми или общото защоконодателство.


Според ФАЦ следващите източници в правителството се очакват през януари.


Ключови думи : премиер, правителството, министър, източници, полша, шидло, моравецки

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg