В битката за първенство по “сензации” първата жертва е здравият разум

 e-vestnik.bg

Признавам си, че случаят не заслужава особено внимание поради своята явна незначителност, но смешката все пак ме разсмя с проявата на простодушна първичност на борците за първо място в информирането на всяка цена и по всякакъв повод. Тази мания роди днес следното заглавие в т.нар. агенция ПИК

ПЪРВО В ПИК! Сняг на парцали затрупва София (ВИДЕО/СНИМКИ)

Знам, че ще бъде репликиран в стил “София не е България” и че това изумително съобщение за факта, видим от поне милион човеци в София, е насочено към ползватели на “новината” извън столицата и по света. И все пак: да претендираш за първенство в регистрирането на снежинките като ексклузивна новина, с която си изпреварил конкуренцията, е илюстрацията за абсурдите в криворазбраната “битка” за превръщането на най-обикновените неща на света в “сензация”, “бомба” и т.н.

Няма да противопоставям на горната “сензационна новина” какво е написала конкуренцията на този хлъзгав терен по отношение на невероятното, бомбастичното, направо свръхестественото откритие, че в София вали сняг, за което читателите научават първо от “агенцията”, а не от един поглед през прозореца (прилагам импровизирана снимка - не е нищо особено, но може пък да ми се признае, че съм уловил и аз сензацията”).

И други ловци на “сензации” не изостават, следвайки принципа да се опитат да шокират и заинтригуват читателя преди всичко, а дали в написаното има елементарна логика - явно няма значение.

Притежаваният от Пеевски сайт БЛИЦ се отличи със следното заглавие, според което от Русия долетяла ужасяваща новина, състояща се в това, че е …ПРЕДОТВРАТЕН (курсивът - мой ИИ) терористичен акт.

Кошмарна новина долетя от Русия

Предотвратиха терористичен атентат за новогодишните празници

Москва, Русия

12 Дек. 2017

Ако човек не знае, че става дума за сайт, в който всичко, свързано с Русия се представя по възможно най-русофилстващия начин, за момент би си помислил, че горното заглавие е дело на някакви отвратителни по своята прозападна либералност “русофоби”, разочаровани до смърт от факта, че в Русия е предотвратен терористичен акт, вместо той да избие колкото се може повече поданици на Путин. Обаче не – става дума за обикновена глупост и втренчване в задачата се поднасят “шокиращи”, “ужасяващи” заглавия за зарибяване на скучаещи идиоти.

Впрочем, за (частично) оправдание на горните състезатели в произвеждането на глупости на полето на (де)зинформацията трябва да се признае също и добрата за тях новина: скучаещи идиоти явно има достатъчно. Иначе щяха ли въпросните сайтове да се бият в гърдите колко много са техните читатели?

От ivo.bg
Етикет: медииКлючови думи : русия, софия, заглавие, терористичен

Виж оригиналната статия в e-vestnik.bg