В Брюксел никой не пита за НДК, отсече Захариева

 offnews.bg
В Брюксел никой не пита за НДК, отсече Захариева

В Брюксел никой не ме е питал за случващото се около НДК. Това заяви по Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя изрази съжаление, че общественото внимание у нас било концентрирано върху това колко пари ще ни струва председателството на ЕС, а не върху целите, които България ще се стреми да постигне тогава. „Важно е да установим има ли злоупотреби, кой ги е извършил или не, и това ще затвори темата“, заключи първият ни дипломат, цитирана от "Сега".

Захариева обясни, че програмата за председателството ще бъде конкретизирана в края на годината. Причината това да стане чак тогава не била забавяне от страна на правителството, а необходимостта да се изчака какво ще е изпълнението от страна на сегашния председател на ЕС Естония. Така щяло да се види кои досиета ще останат за времето, когато България ще поеме позицията. Според Захариева българското европредседателство вероятно ще съвпадне с дебата за бъдещето на ЕС.

„Готови сме да подпишем договора, новото правителство в Македония също подава такива сигнали“, каза външният министър във връзка с очакванията на 2 август двете страни да подпишат договор за добросъседство. За слуховете, че има противоречия в Скопие по отношение на споразумението, Захариева коментира, че „всичко е в техните (на македонците) ръце. Ако те не са готови – да се сърдят на себе си“.


Ключови думи : захариева

Виж оригиналната статия в offnews.bg