В Плевен валидираха нова пощенска марка по българо-руски проект

 actualno.com
В Плевен валидираха нова пощенска марка по българо-руски проект

Едновременно в България и Русия днес бе пуснато в обръщение четвърто съвместно пощенско издание, посветено на 140 г. от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. Българският вариант бе валидиран в Актовата зала на общинската администрация в Плевен. На руския филателен пазар се пуска художествен проект, който изобразява гроздобер на „Кайлъшки рубин“, а на българския – гроздобер на известния руски сорт „Цветочный”. Изданието се състои от две пощенски марки и пощенски печат. Художник на българския проект е Орлин Вълчев. Тиражът е 21 800 броя, съобщи зам.-министърът на транспорта Димитър Геновски.

Във валидирането участва и проф. Иван Пачев, директор на плевенския Институт по лозарство и винарство, в който е създаден „Кайлъшки рубин“. „Избрахме този сорт, защото е един от най-новите в България. През 2014 г. той получи златен медал на изложението „Агра“ в Пловдив и е един от най-търсените в цялата страна. Чрез участието ни в това пощенско издание искаме да покажем връзката между нашия институт, Плевен, България, Русия и Ростов на Дон“, поясни проф. Пачев.

„Това е едно издание, което филателистите очакват с интерес, защото темата е интересна и защото е съвместно издание между България и Русия. Ние, филателистите, не признаваме ембарго, не признаваме политика. Ние винаги сме заедно за развитие на общото ни хоби. Това красиво издание ще ..


Ключови думи : българия, русия, българския, проект, плевен, нашите, издание, филателистите

Виж оригиналната статия в actualno.comпоследни новини

Специалист: Плазмаферезата стана първа линия на терапия от коронавирус

27 май 2020 18:02:00 actualno.com
Специалист: Плазмаферезата стана първа линия на терапия от коронавирус

„Терапията с кръвна плазма вече стана първа линия на терапия (от коронавирус) и към края на март в САЩ беше взето решение за масово използване на този метод. Само за пет дни бяха подготвени...