В Русия предлагат спартакиади като в СССР да заменят участието в олимпиади

 dnevnik.bg
В Русия предлагат спартакиади като в СССР да заменят участието в олимпиадиВъзраждане на Спартакиадите на народите на Русия с пълноправно участие на всички райони от страната би позволило на спортистите, за които сега са затворени международните състезания, да участват паралелно с Олимпиадата и да бият олимпийските и световни рекорди."


Това предлага един от специалните пратеници на президента Владимир Путин, цитиран от РБК. Според Рамазан Абдулатипов - бивш лидер на Дагестан, това би бил достоен отговор на решението на Международния олимпийски комитет за зимните игри в Пьончан и скоро той формално ще го предложи на президента и на министерството на спорта.


Абдулатипов смята, че "в международните състезания все повече се намесва политиката и ще е така, докато не бъдат реформирани международните антидопингови организации, а държавите с по-слаби отбори от нашия не престанат да прилагат към нас неспортсменски и и откровено казано мръсни методи за борба".
Последната лятна олимпиада, на която участва имперска Русия, е през 1912г. След това по времето на Йосиф Сталин се появяват съветски турнири, определяни като "истински двигател на масовия спорт". През 1952г. СССР се завръща в олимпийското движение на летнити игри в Хелзинки. През 1956г. това става за пръв път и на зимни игри - в Кортина Д'Ампецо.


По същото време - от 1956г. до 1991г. - в Съветския съюз турнирите са прекръстени на Спартакиада на народите на СССР с местни издания в съюзните републики. Обикновено летните са провеждани година, а зимните - две години, преди олимпиада с цел да се откроят най-добрите и да започне подготовката за световното спортно събитие.


Сега за тях се е сетил Абдулатипов, според когото руските спортисти вече са подложени на "редовна дискриминация" на международни състезания и спартакиадите са добра алтернатива, още повече ако са открити и за участници от чужбина.


Идеята му не е съвсем непозната на Москва - след допинг скандала, заради който през 2016г. руски състезатели бяха отстранени от Паралимпийските игри в Рио де Жанейро, за тях държавата организира алтернативен турнир в руската столица.


Ключови думи : русия, състезания, игри, ссср, международните, абдулатипов

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg