В Северна Корея смятат, че войната със САЩ е неизбежна и въпросът е кога ще избухне

 dnevnik.bg
В Северна Корея смятат, че войната със САЩ е неизбежна и въпросът е кога ще избухне

© Kcna, ReutersСеверна Корея смята, че войната със САЩ е неизбежна. Това заяви говорител на външното министерство на азиатската страна, цитиран от БТА. Той увери, че "единственият въпрос е кога ще избухне войната".


Северна Корея редовно обвинява САЩ, че готвят нападение срещу страната под формата на съвместни военни маневри с Южна Корея. Вашингтон и Сеул отричат обаче да имат такива намерения.


В понеделник американските и южнокорейските военновъздушни сили започнаха ежегодните си съвместни учения. В тях участват над 230 изтребителя, включително американски "Ф-35", и около 12 хил. войници. Маневрите ще продължат до петък и ще бъдат най-големите досега.
В сценария им влиза и изпращането от САЩ на два от най-модерните бомбардировачи с далечен обсег - "Б-1Б", в Южна Корея от базата им на тихоокеанския остров Гуам, съобщи по-рано южнокорейският генерален щаб.


След севернокорейското изявление, председателят на комисията по международни дела в Русия Константин Косачов се срещна със севернокорейския посланик в Москва Ким Хен Чжун.


"От страна на Северна Корея бе потвърдено, че Пхенян не е заинтересован от ескалация на конфликта, а още по-малко от започване на бойни действия, но той не се бои от война", каза Косачев след срещата.


Той допълни, че Русия не е заинтересована от нарастване на напрежението около Корейския полуостров и ще предприеме всички възможни мерки, за да няма такава ескалация.


Ключови думи : сащ, войната, северна корея

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg