Версия: Липсата на колани - причина за многото жертви при Микре

 actualno.com
Версия: Липсата на колани - причина за многото жертви при Микре

Травмите на пострадалите при катастрофата край Микре – лицево-челюстни наранявания и множество счупвания, говорят за вероятна липса на предпазни колани, заяви Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали при катастрофи.

„Една част от автобусите не разполагат с предпазни колани, а в тези, които имат, коланите често не се ползват. Много подценяваме коланите. И докато на предните седалки на леките автомобили употребата им е 90%, на задните неупотребата им е 80%”, посочи още той в ефира на bTV.

Една жена е с опасност за живота, а двама са в тежко състояние след сблъсъка при Микре

Една жена е с опасност за живота, а двама остават в тежко състояние след катастрофата край село Микре. Това каза на брифинг началникът ...

Прочети повече

Трудно е да се коментират причините за тежката катастрофа в момента – може да е била свързана с пътя, с превозното средство, да е по вина на някой от водачите, вероятно на автобуса, или пък да е свързана с моментното му състояние, коментира експертът Алекси Стратиев, бивш директор на КАТ.

И двете превозни средства имат тахошайби, по които може да се установи каква е била скоростта при момента на удара, посочи Тодоров.

Ловеч е областта с най-тежка пътно-транспортна обстановка в страната – над 190 загинали на 1 млн. души, докато в София са 40 на 1 млн., отбеляза Стратиев.

Карат във ВМА четирима от пострадалите при катастрофата край Микре

Вероятно четирима души, пострадали по-рано днес в катастрофата край ловешкото село Микре, ще бъдат приети във Военномедицинска академ...

Прочети повече

Трябва да има много повече камери и инфраструктурата да бъде безопасна, смята пък Тодоров. По думите му например сериозен проблем е непремахването на пътни знаци, които вече не отговарят на реалната обстановка – някога може да е имало причини за различна организация на движението, които са отпаднали, но знаците са останали – защото за това трябва да се направи одит на пътя, да се подпишат няколко души, а струва и пари – въпрос на бюрокрация е.

Припомняме, че тежко пътнотранспортно произшествие стана вчера по обяд на главен път София – Варна, в района на село Микре. По първоначални данни пътният инцидент е в резултат на челен удар между пътнически микробус и товарен автомобил. Към този момент жертвите са 9. Една жена е в тежко състояние.


Ключови думи : души, тодоров, тежко състояние, една жена, колани, катастрофата край, село микре

Виж оригиналната статия в actualno.com