Виолончелистката Лиляна Кехайова свири във Виенския камерен оркестър и идва у нас за коледния му концерт в София

 JazzFM BG
Виолончелистката Лиляна Кехайова свири във Виенския камерен оркестър и идва у нас за коледния му концерт в София

„Всички свирят абсолютно с душа и сърце на 100%. Има много приятна атмосфера на респект между хората, което не се среща обичайно в един оркестър.“ – така виолончелистката Лиляна Кехайова описа причината за вълшебния звук на Виенския камерен оркестър, от който от няколко месеца е част. Прочутият състав с над 70-годишна история идва за първи коледен концерт в София. На 5 декември от 20 ч. в Зала 1 на НДК ще усетим истинския дух на Виена в тези радостни дни, както ни обеща мениджърът на състава Кристиан Бухман. Валсове и полки от Йохан Щраус – баща и син, Йозеф Щраус и Фриц Крайслер ще прозвучат на концерта със солист Марио Хосен.

Родена в семейство на виолончелистка и флейтист, Лиляна Кехайова започва да свири от 6-годишна възраст под наставничеството на Ани Атанасова. След като завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, учи във Виенската консерватория при Лилия Шулц-Байрова. Печели много конкурси в България и в чужбина – „Млади виртуози“ (София, 2005 г. и 2007 г.), Concertino Praga (Прага, 2006 г., Първа награда); лауреат е на конкурса на Виенската консерватория „Фиделио“. Сред много добрите музиканти, с които от години свири, е и Марио Хосен.

Когато разбира, че Виенският камерен оркестър организира прослушване, без колебание подава документи, явява се на прослушване, приета е в състава, а след това става и негов постоянен член: „Това е наистина страшно голям шанс и аз съм изключително благодарна!“ – казва Лиляна Кехайова в интервю на Георги Митов от Класик ФМ, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Всеки един от изпълнителите обича своята работа – познавам ги всичките и знам, че е така. Те са истински музиканти и живеят за изкуството. Ако работиш добре, всички са щастливи.“ – с тези думи по Джаз ФМ мениджърът на Виенският камерен оркестър Кристиан Бухман описа специалната връзка, която обединява членовете на формацията. Лиляна Кехайова добавя: „Те свирят толкова добре! На концерти звучат страхотно! Всички са изрядно подготвени. И всички свирят абсолютно с душа и сърце на 100%!“

„Ако имаш щастието да работиш това, което обичаш, цени го, радвай му се всеки ден и бъди благодарен.“ – така синтезира философията на оркестъра, която оставя следа върху чувствата на слушателите, мениджърът на Виенския камерен оркестър Кристиан Бухман.

Когато става част от състава с над 70-годишна история, Лиляна Кехайова се чувства щастлива и оценена. „Първо се почувствах много щастлива. Човек, когато толкова години се е учил и е свирил, си казва: „Да, наистина трудът ми е оценен!“ Чувстваш се горд, че си част от такъв с оркестър с история, който хората много уважават, който има високо качество.“ – казва тя.

В постоянния състав на Виенския камерен оркестър има още една българка – Марина Димитрова. „Страхотна цигулрака!“ – възкликва при споменаването на името й Лиляна Кехайова и раказва как е била посрещната от нея: „Тя много се зарадва. Ние сме приятелки и се наслаждаваме много на концертите заедно.“

Приятелството, освен любовта към музиката, свързва членовете на Виенския камерен оркестър, ни бе разказал Кристиан Бухман: „Чувстваме се като едно семейство. В оркестъра сме изградили дух на общност.“ – описа той атмосферата в състава пред Джаз ФМ. Работата във Виенския камерен оркестър е повече от професионална реализация, става ясно и от думите на Лиляна Кехайова: „Видях млади хора, които много уважават другия, защото знаят, че и той е изминал този път, за да бъде там. Атмосферата е изключително сплотена – всички сме приятели, всички се познаваме много добре. Никой не навлиза в личното пространство, но и не е дистанциран от другия. Има много приятна атмосфера на респект между хората, което не се среща обичайно в един оркестър.“

В София Виенският камерен оркестър ще бъде воден от виртуозния цигулар Марио Хосен, който ще бъде солист на програмата. „Ще има полки и валсове от членове на фамилията Щраус, както и от може би най-известния австрийски цигулар и композитор Фриц Крайслер. Той пише едни от най-известните пиеси за цигулка и пиано, които ще бъдат изпълнени в обработка за цигулка и камерен оркестър.“ – описа програмата на коледния концерт в София Лиляна Кехайова.

Освен постоянен член на Виенския камерен оркестър, виолончелистката е и солист на оркестър Camerata Orphica, а от 2014 г. е Генерален секретар на International Music Academy Orpheus – Виена, в която всяка година 20 професори и световноизвестни солисти обучават повече от 100 студенти. Лиляна Кехайова е стипендиант на Thomastik – Infeld Vienna и Bank Ausria, през 2012 г. получава стипендия от Виенската консерватория, след което печели и Голямата стипендия на австрийската фондация Alban Berg. Интервюто на Георги Митов с българската музикантка можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Билетите за коледния концерт на Виенския камерен оркестър на 5 декември от 20 ч. в Зала 1 на НДК са на цени от 50 до 100 лв. и са в продажба в мрежата на Eventim и на касата на Билетния център в НДК. В събитието във Facebook може да намерите актуална информация за концерта. Организатор е Germi Art & Entertainment, а Джаз ФМ е медиен партньор. Празничният концерт се осъществява със съдействието на Столична община и подкрепата на Българо-американска кредитна банка и Minkov Brothers Wine Cellar.


Ключови думи : софия, част, история, хората, казва, състава, джаз, годишна, ндк, концерт, свирят, свири, мениджърът, описа, солист, щраус, коледния, марио хосен, виенския камерен оркестър, виенския камерен, виенският камерен оркестър, лиляна кехайова, виенската консерватория, кристиан бухман, виолончелистката

Виж оригиналната статия в JazzFM BG