XTI Aircraft готви революционен личен самолет за богатите

 news.ibox.bg
XTI Aircraft готви революционен личен самолет за богатите

Базираната в САЩ компания XTI Aircraft показа своя прототип на революционен нов самолет, който цели да откаже богатите бизнес лидери от ползването на регулярни полети на авиокомпаниите в замяна на техен личен самолет.

Trifan 600 ще се продава за около 6.5 милиона долара, като според Робърт ла Бел, CEO, цената за 1 000 часа годишно ще бъде с поне един милион долара по-ниска от който и да е друг самолет.

Източник: XTI Aircraft

Голямото предимство на Trifan 600 е, че може да излита и каца вертикално - като хеликоптер. За целта той има три огромни въздушни винта, задвижвани от турбовален хибриден двигател. Агрегатът е произведен от Honeywell, която има завод и в България. Двигателят ще позволи на самолета да лети с до 480 км/ч на разстояние от поне 1 000 км. Самолетът ще може да излети и от писта, като в такъв случай разстоянието, което може да измине, ще бъде двойно.

Източник: XTI Aircraft

Революционният Trifan 600 ще може да вози до петима пътници плюс пилот на височина почти 9 километра. Основното предимство, както компанията твърди, е, че избралите този самолет ще могат да си спестят времето за пътуване от и до летището и да стигат далеч по-близо до крайната им дестинация благодарение на вертикалното излизане и кацане. Цената за един час във въздуха ще бъде около 350 долара. Максималният товар, с който самолетът може да излети, е около 2.7 тона. Освен революционна технология, самолетът включва и истински лукс в кабината.

Източник: XTI Aircraft

Идеята за такъв самолет идва през 2012 г. През следващата година се очаква модел на самолет в 60% от оригиналния му размер да направи първи тестови полет. Отворен стои и въпросът за финансиране, като XTI Aircraft набира средства от инвеститори.


Ключови думи : самолет, долара, самолетът, xti aircraft, източник xti, trifan 600

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg