„За мен значение има само любовта, и аз правя нещо само с нещата, които се въртят около нея”

 big5.bg

Марк Шагал (7.07.1887 – 28.03.1985) е роден във Витебск като Мойше Захарович Шагалов. На малцина е известно, че освен художник, Шагал е и поет

В картините му всичко лети в космоса на фантазиите. Къщи, животни, хора изтръгват човека от реалното време и го превръщат в вечен пътешественик.

 

Оцелял от войни, творчески свади, случайни обстоятелства, гениално доказателство, че за изкуството граници няма. Културата в неговата Родина, неговото детство, революцията и първата му любов завинаги бележат творчеството му, въпреки че по-голямата част от живота си прекарва в Париж и в други градове на Франция и света.

 

Марк Шагал, "Рожден ден"

Французите го наричат френски художник, само че малко преди да получи френско гражданство през 1937 година той пише – „Считам себе си за руски художник, макар че всички да ме смятат интернационален.“ Марк Шагал е награден с най-високия орден на Франция - този на Почетния легион и в противоречие с правилото да не се правят вернисажи на живи художници, Лувъра два пъти презентира негови картини.

 

Марк Шагал, "Разходка"

Парижката бохема, както и способността му по свой начин да пресъздаде стилистичните особености на кубизма и сюрреализма го правят уникален, неподражаем и подкупващо чаровен. В творбите на Шагал реалните форми често са представени в чудновати съчетания и ситуации, противоречащи на логиката и на равновесието. Художникът неведнъж заявава своето кредо: „Протестирам срещу термините "фантазия" и "символизъм". Нашият вътрешен свят е реален, може би, даже по-реален, от ..


Ключови думи : художник, картини, марк шагал, господи заради

Виж оригиналната статия в big5.bgпоследни новини

Тръмп подписа указа за социалните мрежи

28 май 2020 23:53:00 dariknews.bg
Тръмп подписа указа за социалните мрежи

Американският президент Доналд Тръмп подписа днес указ, чиято цел е да ограничи защитата, с която се ползват социалните мрежи, и свободата, с която разполагат при модериране на съдържанието...