За първи път: СНИМКИ от отвличането на деца в „Златни пясъци” преди 30 години

 dariknews.bg
За първи път: СНИМКИ от отвличането на деца в „Златни пясъци” преди 30 години

Слушай

Сава Денев

94252

Your browser does not support the audio element.

Сава Денев

Сава Денев

Протурски националисти отвличат две деца и раняват трима души в курорта „Златни пясъци” преди 30 години. Снимки от този случай за първи път се появяват публично. Кадрите бяха предоставени единствено за Дарик от полк. Сава Денев, който тогава преговаря с похитителите. 

На 8 юли 1987 г.  Никола Николов (48 г.), синът му Орлин (21 г.) и Невен Асенов (24 г.), които са от силистренски села, качват в Добрич в синята си „Лада” Дарин Христов (12 г.) и Николай Петков (15 г.). Насочват се към курорта „Златни пясъци”, където хвърлят три гранати. Искат да достигнат до Турция, като заплашват, че убият децата. След повече от денонощие преговори и пътуванр развръзката настъпва край село Изгрев. Децата са спасени, а двама от терористите са мъртви. Единственият оцелял след това е осъден на смърт. 

Освен уникалните снимки Сава Денев разказва пред Дарик и историята на случая. По това време той е заместник-началник на окръжното управление на МВР във Варна и определен като преговарящ с похитителите. 

 

Полковник Денев, опишете първо обстановката в България в средата на 80-те години на миналия век.

Обстановката беше сравнително нормална. Проблемът беше с т. нар. преименувани лица, които с напускането на страната оголиха икономическия фронт на страната и най-вече работата в селското стопанство беше нарушена. България беше и в международна изолация, тъй като другите страни не можаха да възприемат за нещо нормално насилственото преименуване. 


Ключови думи : снимки, златни пясъци”, сава денев

Виж оригиналната статия в dariknews.bg