За такива хора няма място в Германия

 fakti.bg

Пациенти от цял свят идват да се лекуват в Германия, което означава също, че имат доверие в германските лекари и болници. И това е добър атестат за германското здравеопазване. В някои градове, като Висбаден, Мюнхен и Хановер, здравният туризъм дори се е превърнал във важен икономически отрасъл.

Затова и не трябва да се изненадваме, че в една частна клиника в Хановер, ръководена от известен ирански лекар, е постъпил високопоставен представител на режима в Техеран. Пациенти от Саудитска Арабия се лекуват в САЩ. Но иранците нямат такава възможност и идват на лечение в Германия, където досега никога не са имали някакви проблеми.

Случаят с аятолах Махмуд Хашеми Шахруди обаче е различен. От 1999 до 2009 година на него е било подчинено цялото иранско правосъдие. През този период в Иран са екзекутирани над 2 000 души, включително деца и младежи, а аятолахът е обвиняван в тежки нарушения на човешките права.

В Хановер той се е лекувал от мозъчен тумор. Разбира се, че той също има право на лечение. Но Германия не бива да се превръща в "санаториум" за лица, обвинявани в нарушения на човешките права и с полепнала кръв по ръцете, заяви Фолкер Бек от Зелената партия. Точно такъв е случаят с бившия шеф на иранското правосъдие - човек без капчица милост, одобрявал средновековни методи за наказания, като умъртвяването с камъни или хвърлянето от високо.

Докато аятолах Шахруди се лекуваше в Германия, десетки хиляди иранци протестираха срещу ре...


Ключови думи : германия, хановер

Виж оригиналната статия в fakti.bg