За всеки с носталгия по комунизма: История за безплатни жилища и пенсионери с iPhone

 dariknews.bg
За всеки с носталгия по комунизма: История за безплатни жилища и пенсионери с iPhone

Безплатни жилища и столови, песни в прослава на Мао Цзедун: добре дошли в Нанцзе, селото, което се смята за последния бастион на комунистическата мечта в един Китай, отдал се на пазарната икономика.

Full-tilt communism in alive an well in the tiny Chinese village of Nanjie https://t.co/Wih7r95ag1 pic.twitter.com/dkIcvj3a2N

— Victims of Communism (@VoCommunism) January 22, 2016

Всяка година над 500 000 посетители прииждат към селцето в провинция Хънан, превърнало се в туристическа атракция. В момент, когато се очаква до дни управляващата Комунистическа партия да даде втори мандат на лидера си Си Цзинпин след важен конгрес, Нанцзе остава вярно на заветите на Мао, управлявал Китай с желязна ръка от 1949 г. до 1976 година.

Когато ВАЗ, ГАЗ и ЗАЗ бяха властелините на пътя

Също като в разгара на "Културната революция", 3700-те селяни се будят всяка сутрин от високоговорители, от които звучат лозунги в прослава на бившия лидер. Всяка сутрин започват работа с "червени" песни от комунистическия репертоар. Маоистки фолклор, общи блага и заводи, които са собственост на колектива: Нанцзе следва модела на 50-те години, отпреди реформите, превърнали Китай във втората световна икономика.

“Nanjie is China’s last Maoist village—a stubborn holdout against the

growing capitalism o… https://t.co/dQJOTb0QeH pic.twitter.com/AcH2crVnNp

— Man & Place (@manandplace) February 27, 2016

В подножието на статуя на Мао туристите могат да се качат на малък червен влак и да посетят парковете, заводите и колективните апартаменти на селището, където жителите им разказват за радостите на колективизма. Те живеят в скромни апартаменти, които са еднакви - от мебелите, до телевизорите с плосък екран.

At a group wedding in the neo-Maoist Nanjie Village in Henan, couples bow to the chairman. http://t.co/dZqXSIxXFa pic.twitter.com/s0IgvlmXeU

— Chris Buckley 储百亮 (@ChuBailiang) October 6, 2015

"Нямам от какво да се оплача от живота си тук", казва пред АФП Ван Чунцзю, пенсионерка, която държи айфон. Апартаментите, медицинските грижи и храната са безплатни за жителите. Те имат достъп до стол и имат карта, която се презарежда автоматично. С нея правят покупките си за храна - от зеленчуци до бисквити "Орео".

В замяна на това работят за скромна заплата в селските предприятия, сред които има фабрики за бира, за полуготови нудълси или за ракия. Даже "Си Цзинпин иска всички да изучават председателя Мао", изразява задоволството Ван Хунбин, председател на Китайската комунистическа партия в Нанцзе от 1976 г., който ще участва в конгреса в Пекин идната седмица.

Разрушиха огромна статуя на Мао Цзедун заради недоволство

В началото на 80-те години, докато Китай се отдалечаваше от колективизма, селският лидер решил да се придържа към него. "Навремето много от хората не ни разбраха, не ни подкрепиха. Някои дори ни критикуваха", обясни той неотдавна пред държавна медия.

Но след последния партиен конгрес през 2012 г. и идването на власт на Си Цзинпин, "изказванията на централното правителство ставаха все по-близки до пътя, избран от Нанцзе", уверява Ван. Днес местни чиновници и членове на Партията се смесват с туристите, дошли да изучават "духа на Нанцзе".


Ключови думи : китай, the, безплатни, мао, twitter com, pic twitter, ван, цзинпин, нанцзе

Виж оригиналната статия в dariknews.bg