Забраната за китайци да посещават Ватикана

 www.peika.bg

„Туристическите агенции трябва да отменят всички обиколки, които включват Ватикана или базиликата „Св. Петър“ в маршрутите си...”, гласи част от нова директна директива, издадена от Националната туристическа администрация на Китай.

Още по темата

Китай инвестира в „тoaлeтнa peвoлюция“ за повече туристи

Китайското село на малките хора

Опознай Китай с лодка по река ЛиКато основна причина за предприемането на тези действия се посочва, че страната няма дипломатически отношения с папската държава. С този си ход китайската държава пряко пречи на своите граждани да пътуват до града-държава. 

Повечето туристически агенции в Китай са държавни, а властите им позволяват да организират екскурзии до 127 държави и региони по света, с изключение на 20 страни, които все още поддържат официални връзки с Тайван. И все пак доскоро Пекин позволяваше на китайските туристи да посещават Ватикана, който обикновено представлява неразделна част от всяко пътуване до Рим.

Разколът в отношенията между Пекин и Ватикана започва, когато азиатската държава е под управлението на президента Си Дзинпин. Под неговото ръководство Китай налага все повече и повече свои собствени епископи без одобрение от Ватикана, за да отговори на нуждите на растящото католическо население.

С тази си политика правителството в Пекин цели да се откъсне от потенциална зависимост на страната от Ватикана. Според папството обаче в страната освен официално признатите около 6 млн. католици има още 10 млн. души, които се крият и са лоялни на Светия престол.

Отскоро обаче глобата за туристическа агенция, заловена, че предлага пътувания до папството, може да получи глоба до 300 хил. юана (малко над 45 000 долара). И въпреки че в подобни ситуации китайските власти рядко оставят следа от документи, новата директива може да се разглежда като начин за оказване на натиск върху Ватикана да прекъсне официалните си връзки с Тайван.

По подобен начин Китай вече се е намесвал спрямо държави като Южна Корея, Швеция, Япония и други.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!


Ключови думи : страната, китай, държава, ватикана, пекин

Виж оригиналната статия в www.peika.bg