Захариева за Стоичков - и без това щеше да е затруднен да е почетен консул

 actualno.com
Захариева за Стоичков - и без това щеше да е затруднен да е почетен консул

Благодарни сме за това, което Христо Стоичков е направил за България. Самият г-н Стоичков каза, че от година-две не живее в Каталуния, така че той щеше е затруднен да си изпълнява задълженията като почетен консул. Така външният ни министър Екатерина Захариева коментира българското участие в казуса "Каталуния" и дали Стоичков е имал мандат за почетен консул в Каталуния и Арагон или постът е безсрочен.

Реклама

На Захариева ѝ беше пуснат запис на изказване на Камата, който заяви, че има документ относно поста "почетен консул", който бил изтекъл преди 14 месеца, а документът бил валиден за 5 години. Това е като личната карта – все едно да не сте гражданин, като ви изтече личната карта. Почетните консули нямат мандат, отвърна Захариева пред bTV.

HRW: Испанската полиция е използвала прекомерна сила в Каталуния

Испанската полиция е използвала прекомерна сила, когато се е изправила срещу демонстрантите в Каталуния по време на спорния референдум ...

Прочети повече

Не сме взели ничия страна – взели сме страната на България, допълни външният министър заради думите на Стоичков, че заради испанското правителство му е показан червен картон. Мисля, че той прекали – разговарях с него по въпроса, каза Захариева. Представете си обаче, че една област в България реши да си направи референдум, за да се отдели. По конституция в Испания, както и в България, нямат право на такова нещо, подчерта Захариева. Тя два пъти повтори, че референдумът в Каталуния е незаконен и не може чрез такъв референдум да обявяваш независимост. Захариева коментира и действията на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който каза, че отлага обявяването на независимост. Какво отлагаш, след като се позоваваш на незаконен референдум, попита външният ни министър.

Българското малцинство в Албания

Захариева благодари на албанската държава за действията, като подчерта, че няма как който и да е да казва на когото ѝ да е за какъв да се определя. Тя призна и, че има македонска партия в Албания, която работи против признаването на българското малцинство. Около 3000 подписа има в декларацията за българското малцинство, а днес (13 отомври) албанският парламент окончателно трябва да я гласува. Има всъщност проект за признаване на осем малцинства, включително египетско, за което има само 300 подписа, даде пример Захариева в подкрепа на тезата си за самоопределянето.

Македонски бяс срещу признаването на българското малцинство в Албания и "Велика България"

Масирано македонско недоволство последва новината за признаването на българското малцинство в Албания. От години Македония оперира на т...

Прочети повече

Вътрешната политика

БСП взема факти и ги изкривява. Надявам се да има обединение по най-важните национални въпроси, но засега не го виждам. Няма да отговаряме на това, а ще показваме какво правим. Мисля, че това е целта – да не остане време да си вършим работата, докато се защитаваме. Така Захариева коментира темата "Кумгейт".

Външният ни министър се извини на президента заради това, че не е присъствала на КСНС, тъй като е имала неотложен ангажимент в чужбина. Тя заяви, че е предупредила за това, изпратила е и доклад относно антикорупционния закон. Захариева изрази убеденост, че на 17 октомври ще се излезе с решение, което да е в изгода за всички българи.

Ще защитя и други провинции в Испания, където има насилие

Това заяви легендарният български футболист Христо Стоичков в коментар на новината, че МВнР стартира процедура по отнемането на званиет...

Прочети повече


Ключови думи : българия, заяви, министър, албания, стоичков, референдум, каталуния, външният, прочети повече, признаването, почетен консул, българското малцинство, захариева коментира

Виж оригиналната статия в actualno.com