Захарова за речта на Тереза Мей: Фундаментално неразбиране на случващото се по света

 dnevnik.bg
Захарова за речта на Тереза Мей: Фундаментално неразбиране на случващото се по света

© Associated PressЛондон демонстрира фендаментално неразбиране на процесите по света и същността на международно-правния ред, основан на Устава на ООН, който Великобритания се кани да защитава."


Така коментира Мария Захарова - говорителката на руското външно министерство, речта на британския премиер Тереза Мей в понеделник вечерта, в която тя обвини Русия в намеса в изборите на други държави, кибер шпионаж, опити за промяна на международния ред и използване на информацията като оръжие за дестабилизиране на западните общества.


Думите на Мей директно са определени като антируски още в заглавието на официалния коментар на сайта на министерството.
"Списъкът от твърдения не е нов, но главното, което ги обединява, е безотговорният и неоснователен характен на отправените към Русия обвинения", продължава Захарова. Тя казва, че е "цинично" именно британското правителство да говори за защита на световния ред след "агресивните действия на страната в Ирак и Либия" с всички последици за хората и стабилността в района.


Позицията на руското външно министерство е, че Тереза Мей говори тези неща, за да отвлече с измислен външен враг общественото внимание от "не най-добрите времена, свързани с излизането на страната от ЕС и вътрешния разкол".


Константин Косачьов, председател на комисията по международни въпроси към горната камара на руския парламент, коментира, че на фона на подготвяната за следващите седмици визита на външния министър Борис Джонсън в Москва "би било по-добре британският премиер да се въздържа от подобна публична риторика".


Ключови думи : ред, захарова, тереза мей

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg