Зам.-министър: Контролът на НЗОК за изписването на лекарства не е слаб, той липсва

 actualno.com
Зам.-министър: Контролът на НЗОК за изписването на лекарства не е слаб, той липсва

Контролът на здравната каса спрямо изписването и дозирането на лекарствата не е просто слаб, а липсва. Мнението изрази днес заместник финансовият министър Кирил Ананиев, който с кратко прекъсване е начело на Надзорния съвет на касата от 2014 година.

Реклама

Ананиев е разчел, че 35 млн. лв. ще е тазгодишният дефицит в бюджета на институцията, заради което ще се подготви екшън план за справяне с недостига на средства. Една от мерките в този план ще е свързана с извършването на проверки на лекари, които изписват скъпоструващо лечение, както и на аптеки.

300 млн. дефицит гони НЗОК

Над 285 млн. лв. е очертаващият се към края на годината дефицит в бюджета на здравната каса. Това сочат данните на Министерството на фи...

Прочети повече

Според Кирил Ананиев контрол от страна на касата липсва, когато говорим за лекарствена политика изобщо.

„Според мен, не само, че е слаб контролът, но той липсва, както по изписването на лекарства, дозирането, така и относно протоколите за скъпоструващите лекарства, също и за новите молекули, както и за прегледа на наличностите на лекарства при търговците за аптеките. Навсякъде контролът почти липсва”, допълни Ананиев.

Така се стигнало до необходимостта от изготвяне на екшън план, който от една страна да намали дефицита на касата, а от друга – да затегне контрола. Пациент у нас без лекарствена терапия обаче няма да остане, гарантира Ананиев, цитиран от Дарик.

НЗОК е сключила 365 договора с болници през 2016 г.

През 2016 г. сключилите договори с НЗОК лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, са 365, като от тях 311 са лечебни заведения ...

Прочети повече

„Няма да остане български гражданин, без да му се направи необходимата терапия, включително и медикаментозната. Бюджетът ще осигури всичко, което е необходимо. Българският гражданин няма да пострада. Проверките са свързани с търговците и производителите. Няма да има лишен от лечение”, каза още той.

Днес на свое заседание надзорният съвет на касата реши да разблокира 43 млн. лв. от оперативния резерв на институцията, за да може да се осъществи текущото разплащане с аптеките.


Ключови думи : млн, дефицит, нзок, касата, ананиев, лекарства, план, липсва, слаб, контролът, изписването

Виж оригиналната статия в actualno.com