Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, но печелят по-малко

 dariknews.bg
Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, но печелят по-малко

Жените в ЕС са с по-високо образование от мъжете, с по-ниско заплащане, но с по-дълъг живот. Това са част от изводите в новата дигитална публикация "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет", която е достъпна за първи път на 24 езика. Публикацията е представена от НСИ по случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври и откриването на конференцията на високо равнище "Силата на статистиката" в Брюксел, Белгия.

Тя е подготвена от Евростат, в сътрудничество с националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия).

Според публикацията във всички държави членки жените напускат дома на родителите и сключват брак по-рано от мъжете.

Българите живеят с мама и татко до 30-годишна възраст

Анализът показва, че в ЕС през 2016 г. жените са напуснали дома на родителите си на по-ранна възраст от мъжете (средно - 25 години за жените и 27 - за мъжете). В почти всички държави членки жените сключват брак по-рано от мъжете, като разликата във възрастта при сключване на първи брак е над 3 години в България, Гърция и Румъния, а в Ирландия, Литва, Португалия и Обединеното кралство - по-малка от 2 години. Що се отнася до средната възраст на жените при раждане на първо дете - през 2015 г. в ЕС тя е 29 години, като варира от около 26 години в България, Латвия и Румъния до почти 31 години в Испания и Италия.

Евростат: Българките са най-младите майки в ЕС

ThinkStock/Getty Images


Ключови думи : възраст, мъжете, жените, членки, брак

Виж оригиналната статия в dariknews.bg