Знаменитият шпионин на Хитлер в София

 fakti.bg

През 40-те години на миналия ХХ в. в София работи един легендарен агент на германския „Абвер“. Неговите донесения за Червената армия са ценени от висшето ръководство на Вермахта. Животът на „агент Клат“ прилича на шеметен шпионски трилър.

Един възпълен господин във фино сукно се забавлява с очарователна танцьорка в бар „Риунионе" в центъра на София. Втори господин прекрачва прага и двамата се уединяват в едно от сепаретата. На заден план звучи популярен шансон от онова време – началото на Втората световна война. Двамата господа дълго разговарят за придвижването на Червената армия и за чуждестранните пратеници, които от няколко дни се намират в София. След като се сбогуват, единият поема с бързи крачки към хотел „Славянска беседа", на ъгъла на „Раковски" и „Славянска". Там е наел хотелска стая, от която по радиостанцията предава новините на виенското бюро на германския шпионаж, „Абвер – задгранична служба". Този господин, който говори немски с напевен залцбургски акцент, е един от най-прочутите агенти през Втората световна война: Рихард Каудер, псевдоним „Клат".

Макар че описаната среща прилича повече на сцена от слаб шпионски филм, събитията действително са се разиграли: в Царство България през 40-те години на миналия ХХ в.

Хитлер вече е започнал унищожителната си война срещу Съветския Съюз и депортирането на евреите от различни европейски стр...


Ключови думи : софия, война, господин

Виж оригиналната статия в fakti.bg