195 редки и уникални експонати от гръцки музеи гостуват в София

 dariknews.bg
195 редки и уникални експонати от гръцки музеи гостуват в София

Националният археологически институт с музей при БАН представя експозицията "Непреходен отпечатък в историята - съкровища от гръцките музеи" под патронажа на посолството на Република Гърция в София. Експозицията се реализира от Националния археологически музей в Атина и Нумизматичния музей в Атина и вече очаква посетители в Националния археологически музей в София, където ще остане до 9 февруари 2014 година.

Изложбата е инициатива на гръцките министерства на просветата и вероизповеданията и на културата и спорта. Тя представя 195 редки и уникални експонати, които датират от неолитния период (VІ-то хилядолетие пр. Хр.) до края на ХІХ век включително и са част от колекциите на Националния археологически музей, Нумизматичния музей и Музей Керамейкос в Атина, Археологическия музей в Аргос, Археологическия музей в Делфи, Археологическия музей в Ламия, Музея на византийската култура в Солун и Археологическия музей в Тива.

Това е първата експозиция, гостуваща в България, която представя така всеобхватно знаковите периоди от гръцкото археологическо и историческо наследство. Нейната подготовка е продължила три години, като участие в подбора и представянето на предметите са взели водещи гръцки специалисти в археологията и музейното дело.

Експонатите илюстрират големите постижения на древните гърци в областта на политиката, търговията и просветата, предават непреходните послания на олимпизма и осветяват аспекти от живота на големи личности, оставили незаличима следа в историята.

Изложбата вече беше показана в Регионалния археологически музей в Пловдив с огромен успех.

Сред най-важните ..


Ключови думи : софия, атина, представя, изложбата, експозицията, националния археологически, националния археологически музей, археологическия музей

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини