2020 ще е високосна - какво да очакваме и от какво да се пазим

 dariknews.bg
2020 ще е високосна - какво да очакваме и от какво да се пазим

2020 година ще е високосна година и ще има 366 дни, вместо 365. Всички знаят, че допълнителният ден, който се добавя през високосна година е 29 февруари.

Това добавяне към всяка четвърта година е нужно, за да бъдат в синхрон астрономическата година и сезоните. Обиколката на планетата ни около Слънцето отнема малко повече от 365 дни, затова е необходимо прибавянето на цял ден в определена периодичност. Правилото е заставено от Григорианския календар, според който всички години, кратни на 4 са високосни, а изключение правят само тези, които са кратни на 100 и не са високосни.

С 2019 година завършва най-топлото десетилетие, регистрирано някога

Високосната година е възникнала преди хиляди години. Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Терминът "високосна година" за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава „вторият шести”. Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци.

Коя планета определя съдбата ви според зодията? (ВИДЕО)

Суеверните хора вярват, че през високосна година не бива да се правят редица неща, като например да сключват брак. Смята се, че сключените през високосна година бракове не могат да бъдат щастливи – или ще се разпаднат бързо, или някой от двойката ще овдовее, или младоженците няма да се чувстват добре заедно и скоро ще започнат да си изневеряват. Разводът в такива години също не е препоръчителен, защото хората, ..


Ключови думи : 365 дни, високосни, през високосна година, през високосна

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Над 20 българчета с тежко усложнение след прекаран COVID-19

15 януари 2021 19:57:00 dariknews.bg
Над 20 българчета с тежко усложнение след прекаран COVID-19

У нас рядко, но опасно усложнение при деца след прекарана инфекция с COVID-19, причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален. Само за 2 месеца в страната при товече от 20 деца се...