„Любовниците от Модена“ са били мъже

 dariknews.bg
„Любовниците от Модена“ са били мъже

Скелетите на двама души, погребани в древността, хванати за ръка, наричани "Любовниците от Модена", се оказаха еднополови - мъжки, предаде АФП.

Учени от университета на Болоня използваха нов метод, за да определят пола на скелетите, като анализираха протеини в зъбния емайл. "Любовниците" са починали в периода от 4-и до 6-и век.

 

Turns out famed skeletons of 'Lovers of Modena' were both dudes https://t.co/r29PmKakVi pic.twitter.com/5FC5A7P9kv

— New York Post (@nypost) September 12, 2019"Когато бяха открити, медиите веднага приеха, че това е двойка - мъж и жена, макар и лошото състояние на костите да не позволяваше да бъде определен полът", пишат учените в сп. "Нейчър".

Начинът, по който е положена двойката, "представлява израз на обвързване между двама души" и не е бил честа практика, уточняват учените.

"Любовниците от Модена" са открити през 2009 г. в некропола Сиро Меноти заедно с още 11 скелета, някои от които с травми, приличащи на военни. Затова е възможно двамата "любовници" да са били бойни другари, или приятели, загинали заедно. Възможно е и да са били роднини - братя или братовчеди. Да са били любовници, е малко вероятно заради отношението към хомосексуалността по онова време. ..


Ключови думи : любовниците

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Ангел Кунчев: Ситуацията в Добрич не е добра

11 август 2020 16:13:00 dariknews.bg
Ангел Кунчев: Ситуацията в Добрич не е добра

Ситуацията в Добрич не е добра, но не е толкова драматична, поне на този етап, като във Видин преди няколко месеца. Това заяви главният държавен здравен инспекот д-р Ангел Кунчев. Той е заедно...