АИКБ: Не искаме повече пари от държавата, а спешен ремонт на закона

 dariknews.bg
АИКБ: Не искаме повече пари от държавата, а спешен ремонт на закона

"Ние не искаме повече пари, а ние казваме как с тези пари може да се стигне до много повече хора, да се подкрепят много повече работни места и ефективно да се работи". Това заяви в ефира на предаването "Неделята на NOVA" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който коментира подкрепата, която оказва държавата на бизнеса в ситуация на криза заради коронавируса.

АИКБ: Предложението 60/40 е подвеждащо, неефективно и неработещо за спрените предприятия

„Не само АИКБ и КРИБ, а всички организации на работодателите имат официална позиция – в този вид мярката не е работеща. От нея ще се възползват тези, които нямат нужда от подкрепа, а не тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да запазят работните места на работниците”, заяви Велев.

"За да даде държавата 23 лева, трябва предприятието, което му е забранено да работи и няма приходи, да даде още 77 лв., това е 100% от нетния доход на работника. За да бъде той получен трябва неработещото предприятие, което е без приходи и има да плаща данък сгради, такса за битови отпадаци и други постоянни разходи, които няма как да ги спрем - например за охрана или по кредити... За малкия и средния бизнес, където работят повече от 3/4 от българските граждани, наети на работа - бюджетите се връзват месец за месец. Там няма такива резерви, които да позволят, особено пък за два или три месеца, да бъде приложена такава мярка, каза още Велев.

Велев обясни, че когато работниците отидат на борсата, тогава държавата ще плати не 23%, а 60%.

Предложението, което не е само на АИКБ, а е на всички работодателски организации, а и на синдикалните ..


Ключови думи : организации, пари, държавата, нужда, искаме, тези които, плати, аикб, ремонт, плаща, велев

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Поглед навътре, поглед навън - светът излиза от изолацията със смесени чувства

29 май 2020 12:40:00 dariknews.bg
Поглед навътре, поглед навън - светът излиза от изолацията със смесени чувства

В момент, когато голяма част от света започва да излиза от изолацията, хората поглеждат назад към времето, което са прекарали, откъснати от приятели, семейство и колеги заради коронавируса,...