Аржентински съд поиска ареста на бившия президент Кристина Киршнер по обвинения за заговор с Иран

 dnevnik.bg
Аржентински съд поиска ареста на бившия президент Кристина Киршнер по обвинения за заговор с Иран

© Marcos Brindicci, ReutersФедерален съдия в Аржентина нареди днес да бъде снет имунитетът на сенатора и бивш президент Кристина Киршнер заради възпрепятстване на разследването на атентата през 1994 г. срещу еврейския културен център в Буенос Айрес, при който загинаха 85 души, предаде "Франс прес".


Съдът нареди също да бъдат арестувани бившият министър на външните работи Ектор Тимерман и други високопоставени служители. Срещу бившата президента се води дело за "измяна" заради подписано от нея споразумение с Техеран заподозрените поръчители на атентата да бъдат разпитани от аржентински магистрати в Техеран.


Избрана за сенатор през октомври, Киршнер ще поеме функциите си на 10 декември. За да бъде изпълнена заповедта за арест, трябва да бъде свален парламентарният ѝ имунитет, за което се изисква да гласуват две трети от сенаторите.
Преди две години прокурор, подготвял ареста на Киршнер по същите обвинения, бе намерен мъртъв в апартамента си в Буенос Айрес с огнестрелна рана в главата. Алберто Нисман разследваше бомбения атентат през 1994 г. и почина часове преди да свидетелства пред Конгреса. Той се е канил да поиска ареста и на тогавашния външен министър Ектор Тимерман.


Атентатът срещу еврейския център беше най-тежкият в историята на Аржентина с 85 убити и стотици ранени. И до този момент никой не е поел отговорността за него, но Израел и аржентинското правосъдие обвиняват Иран.


© Reuters

Алберто Нисман.


Ключови думи : ареста, киршнер

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg