БЕХ работи с консултант по механизъм за капацитета на въглищните централи

 investor.bg

Снимка: БТА

Преди дни Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписа договор с международен консултант, който да разработи механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство, по отношение на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва днес в София в събрание по случай националното честване на Деня на миньора.

До края на октомври този механизъм трябва да бъде нотифициран пред Европейската комисия, посочи Петкова и изрази надежда тя да одобри механизма, който ще предложим, пише БТА. Така ще дадем една много по-голяма устойчивост на развитието на въгледобива в страната и гаранция за нашата енергийна сигурност, посочи Теменужка Петкова пред присъстващите.

Индустрията е отрасъл от българската икономика със стратегическо значение и в основата на редица други сектори. Тя формира близо 5% от БВП. Пряко заетите в нея са близо 22 000 души, а непряко ангажираните са близо 120 000.

Едно от най-големите предизвикателства пред минерално-суровинната индустрия е свързано с развитието на въгледобива, посочи Петкова. Централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, формират 46 на сто  от производството ѝ в страната, което е пряко свързано и с националната и енергийната ни сигурност. По думите на Петкова е необходимо да съхраним въгледобива у нас, за да може той да продължи да бъде гръбнакът на ..


Ключови думи : страната, развитието, посочи, работи, петкова, механизъм, въгледобива

Виж оригиналната статия в investor.bgпоследни новини

Щатските индекси отразиха с ръстове оптимизма около борбата с пандемията

16 юли 2020 00:19:00 investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P. Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха днешната сесия на зелена територия, тъй като оптимизмът на инвеститорите отново беше подсилен от...