Димитрина Тодорова: IT гимназията в Бургас – 24/7 за всеки ученик и учител

 dariknews.bg
Димитрина Тодорова: IT гимназията в Бургас – 24/7 за всеки ученик и учител

Димитрина Тодорова е директор на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Поема управление на училището след 25-годишен стаж в сферата на образованието. Участвала е в редица иновативни проекти за внедряване на технологии в българските училища. Вярва, че за ефективното образование е нужно качество и личностно развитие, а не количество. „Човек преминава през образователната система уникално, в пет години, в които има най-висок интелектуален капацитет. Това е като куфар, с който ще пътешестваш през живота. Ако ти не събереш всичко необходимо в него, което да ти служи през годините, то образователната система не си е свършила работата“, казва Димитрина Тодорова.

 
- Училището като инкубатор за високо ценени професионалисти. Постижимо ли е това?

- Това е изключително трудна задача не само за България. Имала съм възможност да видя отблизо високотехнологични училища, в които подготвят точно такива кадри, като и такива, в които основна цел не е създаването на IT специалисти, програмисти, системни администратори, а адвокати, художници, икономисти. Навсякъде, където се мисли за съвременното и модерно образование на децата, има много технологии и методика за личностното развитие и развитие на уменията на 21 век. Именно за тези умения на 21 век говори Световната банка, много световни организации, а някак в българската образователна система те са леко загатнати, но не са основен фокус на педагогическата работа.

- Какви деца приехте в IT гимназията?

- Приехме невероятни мечтатели, деца, които обичат технологиите. Деца, които са положителни и креативни. Имаме художници, ..


Ключови думи : развитие, система, различни, образование, технологии, имаме, деца които, димитрина тодорова

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Мощна буря с ураганен вятър над София, цели райони са наводнени (ВИДЕО/СНИМКИ)

6 юли 2020 22:36:00 dariknews.bg
Мощна буря с ураганен вятър над София, цели райони са наводнени (ВИДЕО/СНИМКИ)

Мощна буря се изви над столицата тази вечер. Жители на София сигнализират за ураганен вятър, градушка и наводнения. Всички аварийни екипи към Столична община са на терен.  ...