Древната мъдрост на суфите за хармонията и красотата

 
Древната мъдрост на суфите за хармонията и красотата

Хармонията е единственото нещо, което създава красота. Красотата сама по себе си няма смисъл. Нещо, което изглежда красиво в дадено време и на определено място, може да се окаже грозно при други обстоятелства. Това се отнася и за мислите, думите и постъпките.

Това, което наричаме прекрасно, е такова само в определено време и при определени условия. Тъй че единственият начин да се определи истинската красота е посредством хармонията. Хармонията в съчетанието на цветовете, хармонията на формите и линиите изгражда онова, което ние наричаме красота. Всяка дума, мисъл чувство или действие, което създава хармония, е производно на красотата.

Откъде се ражда стремежът към хармония и какво поражда стремежа към дисхармония?

Естествена е склонността на всяка душа да търси хармония, а склонността към дисхармония е неестествено състояние на ума или нещата. Във физическо измерение всичко, което е неестествено, лишава душата от красота. Човешката психика е такава, че реагира както на хармонията, така и на дисхармонията. Самото му същество е устроено така — на ментално и физическо ниво човек реагира на всичко, което идва към него, било то хармония или не.

Стремежът към хармония прилича на скалата в морето. При вятър и буря тя стои твърдо. Вълните яростно се хвърлят върху нея, но скалата издържа техния натиск, позволявайки им да се удрят в нея. Като се борим с дисхармонията, ние я увеличаваме. Ако се откажем от борбата с нея, ние спираме да наливаме масло в огъня, който в противен случай ще се усили и ще причини безброй ..


Ключови думи : идва, себе, човек, изглежда, ума, другите, нещо което, колкото, красота, своята, създава, реч, всичко което, красотата, акорд, стремежът, хармонията, поражда, ставаме, дисхармония, дисхармонията, суфият

Виж оригиналната статия впоследни новини

Челе ди Булгерия - българската следа в Италия

5 юни 2020 14:15:00 www.peika.bg

Челе ди Булгерия е село и община в Южна Италия, провинция Салерно, регион Кампания. То крие интересна история и както може би се досещате от името му, тя е свързана с България....